Hlavní obsah

Záznam v archivu města připomněl návštěvu T. G. Masaryka v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 23. června stylizovaná reprodukce Městského muzea v Ústí nad Orlicí přinesla ukázku vítání prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka na ústeckém nádraží v roce 1929.

Foto: Stanislava Dvořáková

Inscenace 23.června 2018 příjezdu T.G.Masaryka na hlavní ústecké nádraží.

Článek

V rámci oslav výročí 100 let vzniku ČSR probíhá v Ústí nad Orlicí v průběhu celého roku na dvě desítky akcí zaměřených na tuto událost.

Na základě záznamu v archivu města a fotografií v městském muzeu o návštěvě T. G. Masaryka v Ústí nad Orlicí byla vzpomínka oživena stylizovanou rekonstrukcí na vlakovém nádraží, která se konala v nejbližším možném termínu této události v sobotu 23. června.

T. G. Masaryk při návratu ze své cesty po Moravě dne 21. června 1929 se krátce zastavil v Ústí nad Orlicí, odkud automobilem pokračoval do Rybné nad Zdobnicí za svojí snachou a vnučkami.

Na den 23. června se váže další významná událost, a to zahájení sobotních jízd od 23. 6. do 29. 9. historického parního vlaku z České Třebové do Hanušovic.

Tak se stalo, že tentokrát historický parní vlak v 16.33 hodin přijel na hlavní ústecké nádraží, z kterého vystoupila jako před 89 lety vzácná návštěva - prezident T. G. Masaryk s dcerou Alicí a doprovodem.

Před starou výpravní budovou pak proběhlo uvítání přistrojenými ochotníky v podání dobových funkcionářů, přednosty stanice Josefa Nováka, starosty města Jindřicha Nygrína a starosty obce Kerhartice Jana Fišara. Nechybělo ani charakteristické české podání chleba se solí přítomnými dětmi v dobových šatičkách. Toto pohoštění v originálním uvítání však prováděly ženy v národních krojích, které zde chyběly.

Poté se první československý prezident v doprovodu místních funkcionářů vydal špalírem divadelních ochotníků, mávajících dětí vlaječkami a květinami a dalších diváků na prostranství před nádražím, kde další program uvedl lidovými melodiemi dechový orchestr města Ústí nad Orlicí.

Další dobovou ukázku připravili dobrovolní hasiči z Dolní Dobrouče a Dolní Čermné odění do bílých historických hasičských mundúrů. Jejich úkolem bylo ukázat panu prezidentovi účelné ovládání hasičské techniky z doby mezi světovými válkami.

Ukončení celé akce pak proběhlo netradičně v duchu současné doby. Nejdříve se představili všichni zúčastnění ochotníci v podobě všech dějových aktérů a na závěr dle přání diváků na fotografiích s jejich přítomností na památku i této významné chvíle.

Reklama

Výběr článků

Načítám