Hlavní obsah

Zážitkový týden příměstského tábora zopakoval prázdninová dobrodružství

Novinky, Stanislava Dvořáková

V posledním srpnovém týdnu od 26. do 30.8. se konal v Ústí nad Orlicí poslední rozlučkový příměstský tábor pro mládež od 9 do18 let. Program byl zaměřen na všechna prázdninová dobrodružství doplněná novými poznatky, které se budou hodit pro podzimní dny i nový školní rok.

Foto: Stanislava Dvořáková

Instruktorka Nikola Krahulcová po rytmické rozcvičce naučila mládež jeden ze základních kroků street dance.

Článek

Skončil srpen, skončily prázdniny a školáky čeká nový školní rok. Skutečný kaleidoskop prázdninových zážitků nabídl závěrečný příměstský tábor od 26. do 30. srpna.

Pravidelné ranní vstávání bylo symbolem povinností příštího týdne a přípravou na změnu denního režimu. K tomu byly využity soutěže, které prověřovaly znalosti rostlin, živočichů včetně všeobecných znalostí ze světa kultury i společnosti. Hry utužovaly fyzickou zdatnost a sounáležitost se skupinou a připravené besedy přinášely nové poznatky.

Naplněná kapacita 18 dětí od 9-18 let byla rozdělena do tří skupin, které mezi sebou soutěžily. Vedení a dozor zajišťovaly čtyři instruktorky a na odborných přednáškách se podíleli čtyři externí pracovníci.

První den se odehrával v areálu tábořiště v Cakli, který nabízí bezpočet sportovních činností. Tak se střílelo lukem, zdolávala horolezecká stěna a slackline (ploché lano natažené mezi stromy) a jezdilo na lodičkách. Uplavaná lodička přiměla mladíka vrhnout se za ní do vody. Protože počasí s koncem léta bylo vrtkavé o různé teplotě i s občasnými deštíky, obětavý mladík teplotu vody nekomentoval. Následující den si všichni koupání vynahradili v krytém bazénu. V dalších dnech je ještě čekal skatepark, kde se nejvíce jezdilo na koloběžkách a lanové centrum v České Třebové, odkud se domů ani nechtělo.

Šifry a bobříci

Hry byly zaměřeny na dobrodružnou náplň a indiánskou tématiku. Luštily se indiánské šifry, plnily různé bobříky (odvahy, mlčení), učily se tábornické dovednosti pro přežití v přírodě. Další hry využívaly pohyb v přírodě, kde si děti zahrály lidské pexeso, venkovní scrabble, golf a řadu dalších her.

Nezapomnělo se ani na výlety a poznávání okolí města. Byla to vycházka na Andrlův chlum a do Údolí Sejfů, zájezd do České Třebové a Brandýsa nad Orlicí s návštěvou bludiště.

Polední siesty byly doplňovány povídáním o indiánské mytologii včetně přečtení mýtu o vzniku světa v anglickém jazyce. Odpolední čas byl věnován praktickým instruktážím potřebných dovedností.

Znalost nejmodernějších tanců je přáním mladých lidí. Proto byla na instruktáž pozvána Nikola Krahulcová z tanečního centra Relax-Dance, která po rozcvičce v rytmu street dance naučila děti jeden ze základních kroků.

Instruktáž o sebeobraně

Další instruktáž byla o sebeobraně, kterou v teorii i praxi předvedla Marcela Vašíčková. Po upozornění jak na sebe nepoutat pozornost, jak komunikovat s neznámými lidmi a jak zabezpečit domov následovala praktická ukázka použití pepřového spreje a obranných chvatů. Jeden mladík pak uznale zhodnotil naučenou obranu: "Teď už mě žádný pedofil neohrozí!"

Přímo přicházejícím podzimem byla vynucená instruktáž ovládání draka. Tentokrát to bylo pomocí dvou lan a udržení draka ve vzduchu co nejdéle. Tato dovednost se používá pro kiting (tažení drakem na in-line bruslích nebo na skateboardu).

Týden rychle uběhl a přišla řada na kartičky se souřadnicemi místa s pokladem. To byl závěr dobrodružného týdne, kdy sladkosti a diplomy nahradily loučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám