Hlavní obsah

Zažijte atmosféru první republiky v Muzeu klasického knihařství

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavě a neotřele si zájemci připomenou stoleté výročí naší státnosti v Muzeu klasického knihařství v Rožďalovicích. Celé muzeum je stále prodchnuto duchem první poloviny minulého století. Letos tu navíc doplnili expozici malou výstavkou knih s krásnou vazbou, které mají vztah k historii naší republiky.

Foto: Eugenie Hančarová

Polokožené francouzské vazby, autory knih jsou naši prezidenti

Článek

Návštěvníci uvidí umělecky svázaná knižní díla našich prezidentů nebo knihy, které připomínají význam českého národa v běhu staletí. Dokládají, že období od roku 1918 bylo pro české knihařství opravdu „zlatým věkem“.

Přesvědčíte se, že knihařské řemeslo mělo velký význam pro utváření mladého československého státu, a také v jeho dalších těžkých obdobích. Vždyť knihy byly v té době základním nástrojem pro šíření národního uvědomění a kultury. Ocitnete se v těsné blízkosti životních příběhů lidí, kteří žili před sto lety – v době, kdy náš stát vznikal.

Přitom se tu budete cítit spíš jako na přátelské návštěvě v dílně a bytě knihaře za první republiky. Muzeum knihařství působí v autentických prostorách, a tak se mžikem ocitnete o 100 let nazpět.

V knihařské dílně a v domě, kde žil a pracoval významný umělecký knihař Jenda Rajman, se zachovalo mnoho – nábytek, knihařské lisy, ruční stroje, kterými se knihy a papír ořezávaly, nástroje pro zdobení a zlacení knižních desek. A spousta krásně vázaných knih – kožených a polokožených uměleckých vazeb.

Malá výstavka potrvá v expozici po celý letošní jubilejní rok. Také obměňované výstavy se budou dotýkat tématu první republiky. Návštěva je vhodná i pro školy, kdy je výklad vhodně přizpůsoben.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám