Hlavní obsah

Zavzpomínali na své rodné chaloupky

Novinky, Václav Vlasák

V sobotu 26. dubna se v Kadani uskutečnilo další setkání bývalých obyvatel zaniklých obcí na Kadaňsku a Doupovsku.

Foto: Václav Vlasák

Kytici k památníku zaniklých obcí u Perštejna za všechny účastníky setkání letos položili Cyril Hauptmann a Marie Vlčková, která pochází z Doupova.

Článek

Již dlouho před stanoveným termínem registrace, se v sobotu 26. dubna začal plnit sál kulturního domu Střelnice v Kadani. Není se ani čemu divit. Někteří účastníci tradičního setkání bývalých obyvatel zaniklých obcí přijíždějí do královského města z daleka. Prakticky ze všech končit republiky. A nejen z ní.

Pravidelně přijíždějí rodáci, které čas zavál až do Dortmundu v Německu. Pak lehko dochází i k takovým situacím, kdy lidé, kteří přijeli z Františkových Lázní, drželi místo známým z Kadaně. Setkat se s kamarády, zavzpomínat a společně se pobavit, to je pro některé opravdu velká motivace. Víc než 150 přítomných toho bylo důkazem.

Někteří účastníci proto přijíždějí pravidelně každý rok, ale často zde dochází i k setkáním po dlouhých letech, která jsou o to více dojemnější. Letos se takto setkali tři kamarádi - Beznoska, Chyba a Forst - po téměř 64 letech. Naposledy se všichni viděli v červnu 1950, když převzali školní vysvědčení. Pravda je, že po těch si museli jedno z nich nechat vyvolat, aby se vůbec poznali.

Na úvod setkání přivítal všechny Cyril Hauptmann, předseda Klubu přátel města Kadaně, a poděkoval jim za jejich účast a popřál jim dobrou zábavu. Poděkoval také městu Kadaň, které tato setkání podporuje. „Bez jeho podpory by se konat nemohla,“ ujistil.

Orchestr Milana Baranijaka na úvod setkání zahrál písničku „Chaloupky pod horami... co se to stalo s vámi“, která se stala jakousi hymnou akce. „Vždy, když ji slyším, tak mi to chytne za srdíčko,“ přiznal Cyril Hauptman, který společně s Marií Vlčkovou pocházející z Doupova za všechny účastníky položili kytici k památníku zaniklých obcí u Perštejna.

Každý rok se vyhlašují nejstarší účastníci setkání. Letos to byli Vladimír Pokorný (ročník 1930), který pohází z Prunéřova a nyní bydlí v Klášterci nad Ohří a Božena Urbanová (ročník 1925), která pochází z Bystřice a bydlí v Kadani.

Účastníci setkání si mohli také prohlédnout dobové fotografie z bohatého archivu Cyrila Hauptmanna, které jim oživily vzpomínky. Letos se archiv rozšířil o další snímky z Prunéřova, které věnoval Jan Straka. Po dobu celé akce vládla v kulturním domě pohoda a dobrá zábava. Většina účastníků se již teď těší na příští rok. Na vzpomínky i novinky, které je v Kadani čekají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám