Hlavní obsah

Závody automobilů do vrchu přivítá náročná trať na vrch Koráb

Novinky, Jarda Malík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na motoristickém poutním místě, kdyňském Korábu, se o nadcházejícím víkendu sejde stovka účastníků Edda cupu, aby v Českém mistrovství závodů automobilů do vrchu bojovali o vítězství a body do celkového hodnocení seriálu.

Foto: Ota Breitkopf

Na startu budou i historické závodní automobily. Na snímku J. Čermák na Škodě 110R coupé.

Článek

Dalším závodem v tradiční destinaci pokračuje letos náš nejobsazovanější seriál závodů automobilů do vrchu. Tentokrát závodníky bude hostit náročná trať na vrch Koráb, která už prověřila kvality mnoha motoristických sportovců.

Závody zde jsou mezi jezdci velmi oblíbené, o čemž svědčí velký zájem o start, v současné době je na seznamu přihlášených více než 100 závodníků. Vedle stálých jezdců, z kterých si zatím nejlépe vedou M. Černý se Škodou 130L, P. Žáček na Audi Sport Quattro, J. Hák, T. Kučera, oba s Mitsubishi Lancer EVO IX. M. Lev na Subaru Impreza, se objeví např. sběratel italských vozů G. Hadrávek s replikou Lancie Stratos, restaurovaný originál slavného Renaultu Alpine A 110 bude řídit T. Cmíral a z Německa soutěžního historika Opela Asconu, vůz, který před 40 lety po Korábu při Rallye Vltava proháněl fenomenální W. Röhrl, přiveze Dietmar Walz.

Závod na Korábu se tradičně jede specifickým systémem, kdy každý den se jede po čtyřech závodních jízdách a o vítězi rozhodne součet všech osmi časů. Tento systém vyžaduje po závodnících nejen rychlost, ale i vytrvalost, taktické uvažování a spolehlivou techniku.

Pro pořadatele je prvořadou věcí zajistit bezpečnost diváků. Kolem trati budou pro diváky vyhrazeny bezpečná místa a a vyznačeny nebezpečné prostory, v kterých se během závodů nesmí nikdo zdržovat. Vstup na závody je zdarma, zdarma je i na místě distribuován i tištěný průvodce sezónou.

V sobotu začíná program v půl deváté tréninkem. První závodní jízda je naplánovaná na 10 hodin. Na ní plynule jen s hodinovou polední přestávkou navážou další tři závodní jízdy. V neděli dopoledne se mezi devátou a dvanáctou hodinou uskuteční dvě jízdy a opět po hodinové přestávce závod vyvrcholí dvěma závěrečnými jízdami. Krátce po dojetí posledního závodníka cílem a sečtení všech časů dojde v prostoru depa na parkovišti kdyňské plovárny k vyhlášení nejlepších v jednotlivých třídách.

Závodníci i organizátoři zvou srdečně všechny diváky a příznivce motoristického sportu a prosí je, aby při sledování napínavého dění na závodní trati nezapomínali na zdravý rozum, chovali se ohleduplně i k přírodě a bez výhrad respektovali pokyny traťových pořadatelů.

Podrobnější informace, seznam přihlášených a další zajímavosti o Edda cupu zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám