Hlavní obsah

Závod sportovních dřevorubců byl k vidění na Slezskoostravském hradě

Novinky, Josef Zajíc

V rámci IX. ročníku Festivalu dřeva se na Slezskoostravském hradě konal v sobotu 14. září závod sportovních dřevorubců. Sešlo se čtrnáct nejlepších profesionálních závodníků České republiky, kteří se utkali v dřevařském čtyřboji.

Foto: Josef Zajíc

Festival dřeva. První disciplína: Jan Svoboda, a vítěz disciplíny č.2 Zdeněk Maťha. 14.9.2013

Článek

V sobotu se sešlo, i přes chladnější počasí, velké množství diváků, kteří chtěli zhlédnout urputné boje čtrnácti chlapů o mety nejvyšší v dřevařském čtyřboji. Závod byl vyhlášen jako Pohár Krajského ředitelství Lesů České republiky Moravskoslezského kraje.

Po slavnostním zahájení moderátor představil všech 14 soutěžících. Pořadatelé diváky naladili předvedením nejrychlejší závodní pily a pak soutěžní show začalo.

V první disciplíně STOCK SAW - řezání klasickou motorovou pilou, musela dvojice soutěžících odřezat z ležícího kmene tři kotouče v co nejkratším čase. Vítězem se stal Zdeněk Maťha, který úkol splnil za 10,27 vteřiny.

Po úpravě závodního pódia byli závodníci připraveni na druhou disciplínu STANDING CHOP - přesekávání stojícího kmene. U všech sedmi dvojic při soutěži třísky létaly do širokého okolí, jak lesklá sekyra odštípávala kusy dřeva. Nejrychlejší frekvenci úderů měl René Skalický, který přesekal kmen  30 cm v průměru za 32,30 vteřiny a disciplínu vyhrál.

Ve třetí disciplíně už museli všichni soutěžící ukázat opravdovou sílu ve všech svalech těla. Bojovali v náročné disciplíně SINGLE BUCK - řezání ruční pilou. Ruční pila v případě tohoto závodu je asi 25 - 30 cm široká a dlouhá přes dva metry. Soutěžilo se v rychlosti odřezání jednoho kotouče. Zde byl nejrychlejší Jan Svoboda, který kmen přeřezal za 20,70 vteřiny.

Již hodně unaveni a mnozí vyčerpáni nastoupili na poslední čtvrtou disciplínu UNDERHAND CHOP - přesekávání ležícího kmene. Tato disciplína je náročná, jak fyzicky, tak na přesnost záseku do kmene stromu. Závodník na kmeni stojí a přesekává jej mezi chodidly. Vyhrál Karel Diviš, který kmen přesekal za 24,95 vteřiny.

Mezi jednotlivými závodními soutěžemi uspořádali pořadatelé soutěže i pro diváky. Po ukončení soutěžních disciplín předvedli dva závodníci divákům exhibici v přesekávání kmene ve výšce 2,7 m, šířka až 35 cm. Ke kmeni se musel dřevorubec dostat postupně tak, že si do kmene zasekával schody, a pak přesekal část vrcholu kmene. Jako tečku na adrenalinovém dřevařském sportu předvedli nejrychlejší motorovou pilu.

Těsně před vyhlášením konečných výsledků byla vydražena dřevěná socha žirafy, kterou vytvořil Martin Komárek. Sochu vydražil za 20 000 Kč Bronislav Kuda z Brna. Vydražená částka bude použita na charitativní účely.

V samém závěru byly vyhlášeny konečné výsledky čtyřboje. Pohár KŘ Lesů České republiky Moravskoslezského kraje získal nejlepší z nejlepších Zdeněk Maťha před Martinem Roušalem a Janem Svobodou, který obsadil třetí místo.

Výbuchem zátky z láhve šampaňského a slavnostním postříkáním soupeřů byla učiněna tečka za závody, které pořadatelé měli perfektně zvládnuté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám