Hlavní obsah

Závod Habartovská osmička přilákal necelé tři desítky bruslařů

Novinky, Aleš Plevka

Netradičně v neděli 3. června se Komise pro sport a kulturu města Habartova ve spolupráci se spolkem Živé Sokolovsko rozhodla uspořádat další ročník in-lineového závodu, který je situován na více jak tříkilometrovou dráhu, jež se nachází v bezprostředním sousedství města v rekreační zóně Boden.

Foto: Aleš Plevka

Je dobojováno, účastníci Habartovské osmičky po závodě

Článek

Již s předstihem byla akce propagována na webu města, facebookových stránkách, v Habartovském zpravodaji či městským rozhlasem, a přestože je jinak dráha obkružující dvě jezera a mající tvar osmičky hojně k bruslení využívána, na závod samotný, který je čistě amatérský, vždy dorazí jen něco okolo tří desítek závodníků.

I díky báječnému počasí však ti, kteří dorazili, si akci velmi pochvalovali a slibovali, že za rok dorazí znovu. Jejím plusem je právě taková komornější a takřka domácká atmosféra. I když případné vítězství každého určitě potěší, tak hlavním cílem je rekreační pohyb v pěkné krajině, kterou tato lokalita po mnoha letech od ukončení těžby hnědého uhlí, dnes již znovu bezesporu je.

Od půl desáté se u budovy občerstvení na Bodenu objevovali první účastníci, jejichž jméno bylo organizátory následně zaneseno do počítače. Dle svého věku byli závodníci rozřazeni do kategorií. Ty má Habartovská osmička vypsány vždy celkem čtyři: děti do 11 let, mládež do 17 let a dospělí muži a ženy. Pro letošek bylo v každé z nich přihlášeno nejméně pět bruslařů, a tak boj o místo na bedně byl zcela regulérní.

Krátce po desáté hodině závod oficiálně zahájil Milan Krčín, který všechny přivítal a zároveň provedl i kratičkou instruktáž, aby byla zachována co největší bezpečnost účastníků. O tu se staraly na dvou stanovištích také hlídky našich dobrovolných hasičů vybavených lékárničkami, za což jim děkujeme.

Poté již nic nebránilo tomu, aby se na trať vydali ti nejmladší, které čekal okruh okolo menšího z rybníků. Stejně jako i všichni ostatní taktéž caparti startovali s patnáctivteřinovými odstupy. Když asi po čtvrthodince dorazil do cíle poslední z nich, vydali se na trať-tentokráte jedno velké kolo, bruslaři z prostřední kategorie. Po jejich dojezdu čekala kola dvě na všechny dospěláky, muži i ženy byli odstartováni vzápětí po sobě. 

I dospělým závodníkům se podařilo zvládnout trasu několika kilometrů maximálně do dvou desítek minut, a tak po hodině měli všichni odjeto. Mohli tak využít pár desítek minut k odpočinku a vychutnat si připravené občerstvení, o něž se postarali členové spolku Živé Sokolovsko, kteří také pro každého závodníka upekli skvělou perníkovou medaili.

Mezitím se organizátoři věnovali výpočtu výsledků. Asi v 11:20 se mohl slova ujmout místostarosta města Habartova pan Libor Doležal, kterého čekala milá povinnost, jíž bylo dekorování těch nejrychlejších. Každý z trojice si odnesl medaili, diplom a několik dárkových předmětů.

V nejmladší kategorii se z vítězství radovala Klárka Kottová, stříbro bral Radim Kotes a bronz potěšil Josefa Košatu. V juniorské kategorii byla nejrychlejší Terezka Čtvrtečková, za ní se umístila Eliška Tichá a na třetí příčce dívky doplnil Marek Kříž. Ženskou kategorii ovládla Ingrid Bobeničová, jíž zdatně sekundovaly Simona Rybářová a Jana Durantová. Nejrychlejším časem 10 minut 30 sekund zvítězil mezi muži Michal Salaba, druhý skončil Josef Bobenič a třetí místo obsadil Miro Perner.

Reklama

Výběr článků

Načítám