Hlavní obsah

Zátopek, Poslední aristokratka i pokračování Marie Terezie. Rok 2019 bude ve Zlínském kraji filmový

Novinky, Magdaléna Hladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský kraj se vrací na mapu filmového průmyslu. Že to s návratem myslí vážně, dokazuje řada filmových projektů, které letos míří právě na Zlínsko. Některé štáby zde získaly finanční podporu, jiné přijedou za lokacemi. Obyvatelé regionu se tak mohou těšit na filmové hvězdy i příležitost k zapojení.

Foto: Česká televize, Vrábelová

Rakouská herečka Marie-Luise Stockinger (vpravo) při loňském natáčení ‚Marie Terezie‘ v kroměřížském zámku.

Článek

Filmovou sezónu ve Zlínském kraji symbolicky zahájí štáb filmu Poslední aristokratka režiséra Jiřího Vejdělka. Ten se bude v polovině února pohybovat na zámku v Buchlovicích a v březnu i v Leteckém muzeu v Kunovicích. Na place se objeví například Hynek Čermák, Táňa Vilhelmová, Martin Pechlát nebo Vojta Kotek.

Právě ten se má do regionu o pár týdnů později vrátit se štábem, který bude v Kroměříži točit pokračování divácky úspěšné minisérie Marie Terezie. Vzniknout mají další dva díly.

Historickému tématu se plánuje věnovat i další z projektů realizovaných z části ve Zlíně – film Davida Ondříčka Zátopek. První klapka by mohla padnout na přelomu dubna a května. Místní se ale můžou do příprav zapojit už v březnu, kdy se uskuteční výkup dobového oblečení.

„Kromě oděvů máme zájem o doplňky a látky od 40. až po 60. léta 20. století. Uvítáme i sportovní oděvy, klubové dresy a fotografie ze závodů,“ uvedla Kateřina Štefková, kostýmní výtvarnice filmu Zátopek. Výkup proběhne v pátek 8. března (15–18 h) a v sobotu 9. března (10–18 h) v prostorech zlínského zámku.

Na sportovní tematiku naváže Smečka – další z celovečerních snímků, tentokrát ovšem z prostředí hokeje. Projekt získal finanční podporu z dotačního programu Zlínského kraje, byl podpořen Státním fondem kinematografie, Lotyšským filmovým centrem a programem Creative Europe – MEDIA, kde se v dané výzvě stal nejlépe hodnoceným projektem. Podařilo se mu také probojovat mezi 29 projektů prezentovaných na koprodukčním trhu Asian Project Market v jihokorejském Busanu, nejprestižnějším asijském filmovém festivalu. Uspěl tak v konkurenci dalších 400 filmů z celého světa.

Ke snímkům, které v regionu letos za podpory Zlínského kraje vzniknou, se dále řadí rodinné drama Erhart a pohádka Největší dar. Jejich tvůrci mají za sebou obhlídky lokací i řadu příprav. Jednou z podmínek získání dotace je ukončení projektu do konce roku 2019. Natáčení by tak měla podle zástupců filmové kanceláře ZLÍN FILM OFFICE proběhnout v blízkém období.

Právě prostřednictvím kanceláře se mohou o poptávkách filmařů a příležitostech k zapojení dovídat místní obyvatelé. Aktuálně běží například nábor komparzistů do filmu Poslední aristokratka. Komparzisté budou zapotřebí i ve filmu Zátopek. Zájemcům stačí sledovat web kanceláře či facebookový profil s názvem ZLÍN FILM, kde jsou poptávky filmařů průběžně zveřejňovány. Kancelář samotná ovšem castingy nepořádá, není agentura. Její role je zprostředkovat informace od filmařů obyvatelům regionu a obráceně.

Lze očekávat, že prostor pro spolupráci s filmaři se bude lidem ve Zlínském kraji i nadále rozšiřovat. O natáčení v regionu totiž stojí další štáby, jejichž projekty jsou nyní ve fázi příprav. S producenty těchto snímků filmová kancelář aktuálně konzultuje možnosti finanční podpory, technického zázemí, vhodná místa k natáčení a další praktické záležitosti. Zda si filmaři Zlínsko k natáčení ve výsledku vyberou, to už záleží na nich. Snahou kanceláře ale samozřejmě je přivést do kraje štábů co nejvíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám