Hlavní obsah

Zatím poslední výstava Miroslava Štolfy, tentokrát v Adamově, nahlíží do současné tvorby malíře

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybrané Štolfovy nové práce (oleje menších formátů a drobné miniatury – pastely a kresby) ve výstavní síni Společenského centra MKS v Adamově prezentuje Historicko-vlastivědný kroužek. Výstavu je možné zhlédnout od 8. do 17. října.

Foto: Jaroslav Štěpaník
Článek

Významný brněnský malíř Miroslav Štolfa (11. 8. 1930) je dnes doyenem výtvarné scény regionu. V mezigeneračním průřezu patří k nejvýraznějším tvůrcům. Je příkladem úžasné pracovitosti a umělcem invence ani trochu nepohasínající s věkem. Naopak. Štolfův rukopis je jasně rozpoznatelný, v jeho nových obrazech pozorný divák nutně však nachází stálé, pokračující hledání i nalézání, nové vtisky v jeho obrazném vidění.

Slavnostní vernisáž se uskutečnila 8. října o nedělním odpoledni. Výstavu zahájil PhDr. Jaroslav Budiš, zasvěceným slovem uvedl PhDr. Jiří Hlušička, který stručně, přitom hutně a výstižně představil duch malířovy tvorby v průběhu dlouhé řady tvůrčích let. V hudební části vystoupily Marie Sedláčková a Věra Bakalová (zpěv), na klavír provázel František Kratochvíl. K duetu se v závěru přidala i neteř malíře.

Návštěvníky zcela naplněný sál vypovídá o přitažlivosti obrazů tvůrce, který tu vystavoval již před pěti lety. Také o tom, že příjemná galerie má kredit i oblibu. Třebaže mnohý návštěvník voliípěší výstup do vrchu, kde by to slušelo i rozhledně.   

Miroslav Štolfa, rodák z brněnských Maloměřic, po maturitě na reálném gymnáziu studoval v letech 1949 - 1953 na Masarykově univerzitě v Brně pod vedením profesorů E. Miléna, B. S. Urbana a V. Makovského výtvarnou výchovu. Své malířské práce zveřejnil ponejprv v Brně v roce 1955. Od té doby uskutečnil osmdesát samostatných výstav, podílel se na 255 výstavách kolektivních z toho na 70 v zahraničí.

Je zastoupen ve veřejných sbírkách více než 120 pracemi. V počátcích své tvorby se inspiroval technickou civilizací a městem, koncem padesátých a počátkem šedesátých let to byl vztah člověka a stroje. Postupně se oprošťoval od závislosti na reálném předmětu. Přešel a zůstává u abstrakce, hloubka a zpracování jeho malby však zaujmou a svou působivostí strhnou nutně i ty, kteří dávají přednost srozumitelnějšímu projevu.

Štolfa nabízí podněty z vlastního vnitřního světa s malířskou virtuozitou, v níž každý může nacházet i rozvíjet vlastní vjemy a představy. Drobné Štolfovy miniatury udivují precizností, podobají se drobným citlivým básním beze slov.  

Malíř Miroslav Štolfa je nositelem významných ocenění, svými obrazy je zastoupen v domácích i zahraničních sbírkách. Jako předchozí jeho výstavy, i ta dosud poslední nepochybně osloví a zaujme. Potrvá do 17. října. Galerie je otevřena v pondělí až pátek od 14.00 do 17.00 hodin, v neděli od 14:30 až 17:00 hodin. V sobotu je zavřeno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám