Hlavní obsah

Žatecké muzeum hostí výstavu Rakousko-uherské námořnictvo

Novinky, Jana Elbelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vernisáž výstavy Rakousko-uherské námořnictvo se v Regionálním muzeu K. A. Polánka v Žatci uskutečnila ve čtvrtek 9. června.

Foto: Jana Krotilová

Chomutovští ostrostřelci a ředitel muzea Mgr. Jiří Kopica

Článek

Výstavu složenou z lodích modelů, fotografií a exponátů z historie válečného námořnictva zahájil v 17 hodin ředitel muzea Mgr. Jiří Kopica krátkým úvodem. Poté mohli návštěvníci vstoupit do výstavního sálu, u jehož dveří drželi čestnou stráž čtyři ostrostřelci z Chomutovské ostrostřelecké společnosti. Mezi nimi i autor lodních modelů Zdeněk Tollar.

Výstava shrnuje méně známou historii a dívá se na Rakousko-uherské námořnictvo tak trochu českýma očima. Některé součásti lodního vybavení pocházely totiž z českých továren. Další výraznou českou stopou pak byly tisíce námořníků, kteří se v mořích a oceánech plavili pod červeno-bílo-červenou vlajkou.

Lodě, jež jsou ústředním tématem výstavy, si lze prohlédnout na dobových fotografiích a ještě detailněji na modelech, například na modelech lodí S.M.S. Radetzky či S.M.S. Tegetthoff. Výroba těchto rozměrných modelů vyžaduje téměř nadlidskou pečlivost, zručnost a mnoho času. 

"Jeden takový model to jsou dva roky každodení práce. Stavba modelu se totiž příliš neliší od stavby skutečné lodě. Jediné co odpadá je vnitřní vybavení," svěřil se Zdeněk Tollar. 

Výstavu si mohou zájemci prohlédnout do 21. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám