Hlavní obsah

Zastupitelé v Dymokurech řeší, co s nepovolenou skládkou

Novinky, Michal Novák

Ve středočeské obci Dymokury již více než dva roky funguje v bývalém cukrovaru skládka uhlí, kterou zde bez povolení provozuje podnikatel z nedalekého Křince.

Foto: Michal Novák

Hromady uhlí brzy zjara

Článek

Skupina místních obyvatel, kteří bydlí v blízkosti skládky, o níž se už mluvilo i v televizních Otázkách Václava Moravce či Občanském judu, se snaží o nápravu protiprávního a zdraví ohrožujícího stavu, avšak až do komunálních voleb na to byli sami.

Volební výsledek však zamíchal kartami, do obecního zastupitelstva se dostaly nové tváře a došlo i k výměně starosty. Hned na ustavujícím zasedání noví zastupitelé vyjádřili zájem neutěšenou situaci se skládkou uhlí řešit a starosta vyjádřil nesouhlas s touto formou podnikání v obci.

Podnikatel přišel s nabídkou. V otevřeném dopise všem občanům Dymokur a přilehlých obcí Svídnice a Černá Hora nabízí zdarma část areálu pro využití jako sběrný dvůr, zdarma materiál na stavbu chodníku v sousedství areálu, příspěvek 100 tisíc Kč na prvky dětských hřišť, zdarma dodání tepla do základní školy, zdarma každé domácnosti tunu uhlí ročně (pokud v ní žije senior nebo malé dítě), vybudování ochranného valu nebo vysokého plotu na hranici areálu, bezplatné poskytování techniky pro potřeby obce a jejích obyvatel a finanční podporu místního fotbalového klubu.

A co za to? Občané mají přesvědčit zastupitele, aby záměr podpořili a umožnili změnu využití území, což by znamenalo legalizaci skládky s kapacitou desítek tisíc tun uhlí. Záměr počítá s využitím plochy o rozloze několika hektarů jako nekryté sezónní skládky s možností další úpravy uhlí přímo v místě.

Starosta obce Mgr. Pavel Ambrož v reakci na tento materiál sepsal vlastní otevřený dopis, v němž mj. píše o emisích uhelného prachu do okolí a výrazné hlukové zátěži. Dále jasně vyjádřil své negativní stanovisko nekryté skládce takového rozsahu, neboť zdravé životní prostředí - podle jeho slov - nelze nahradit jinými „výhodami“.

Místní zastupitelstvo bude hledat efektivní řešení na svém příštím zasedání, které se bude konat v pondělí 13. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám