Hlavní obsah

Zástupci města Příbrami navštívili partnerský Hoorn

Novinky, Tomáš Vašíček

Ve středu 18. září byla zahájena návštěva zástupců Příbrami v nizozemském partnerském městě Hoorn. V programu delegace je jednání na radnici, návštěva hasičů či městské policie, prohlídka města nebo návštěva muzea.

Foto: J. Molnár

Cyklohlídka hoornské městské policie předvedla improvizované zadržení zloděje.

Článek

Nizozemský Hoorn je jedno z partnerských měst Příbrami, a tak není divu, že jej navštíví poměrně široká skupina zástupců města.

Delegaci vede starosta města Ing. Pavel Pikrt, společně s ním jsou v Hoornu Ing. Juraj Molnár, radní města, Mgr. Veronika Machačková, archeoložka, zastupující Hornické muzeum, Mgr. Pavel Kabíček, ředitel Knihovny Jana Drdy, Bc. Josef Řihák, člen zahraniční komise města a Mgr. Věra Holá z odboru kultury, sportu, školství a informačních služeb, která zároveň plní roli tlumočnice.

Na několik otázek o průběhu návštěvy odpověděl přímo z Hoornu Ing. Juraj Molnár.

Jaké části programu již máte za sebou?

Ve čtvrtek jsme byli slavnostně přijati na radnici a setkali jsme se se starostou města Hoorn, panem Van Veldhuizenem. Byli jsme také u místní městské policie a hasičů a zajímavá byla též návštěva Okresního archivu. Ředitel knihovny měl setkání se svým protějškem, paní magistra Machačová se setkala s místním archeologem Michielem Bartelsem a člen zahraniční komise Josef Řihák ml. jednal s členem místní obdoby zahraniční komise Brechjem Munnikem.

Co vše ještě delegaci čeká?

Během pátku je v plánu návštěva muzea, prohlídka divadla nebo také projížďka na kole nejnovější městskou částí Bangert en Oosterpolder.

Jak se vám v Hoornu líbí?

Hoorn býval slavným přístavním městem a tato sláva je zde dodnes znát. Na vrcholu slávy bylo město v 17. století a právě z tohoto století zde zůstala krásná a malebná architektura. Je to krásné město, které ačkoliv je asi dvakrát větší než Příbram, tak působí velmi venkovsky v tom nejlepším slova smyslu.

Reklama

Výběr článků

Načítám