Hlavní obsah

Září v rajhradském Památníku písemnictví ve znamení nových výstav a akcí

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Od roku 2005 se nachází v prostorách benediktinského kláštera v Rajhradě Památník písemnictví na Moravě, pobočka Muzea Brněnska. Kromě prohlídky barokního areálu a stálých expozic nabízí krátkodobé výstavy a další kulturní akce. V září přináší hned několik novinek.

Článek

Rajhradské středověké skriptorium je workshopem, který se bude konat 14. září v rámci projektu Dny evropského dědictví. V historickém sále klášterní knihovny se návštěvníci seznámí se vzácnými rukopisy. Uvidí nejstarší knihu zdejší sbírky – Martyrologium Adonis z počátku 10. století. Je druhou nejstarší na Moravě a o více než sto let starší než klášter, v němž je uchovávána.

Jistě zaujme breviář s iluminacemi připisovanými Mistru Theodoricovi či opisy děl Mistra Jana Husi a řada dalších písemných pokladů. Na návštěvníky pak bude čekat seznámení s praktickou stránkou. Dozví se, čím a na co se rukopisy psaly, o postupu výroby písařských látek (zejména inkoustů, barev a pergamenu) i čím můžeme historické, obtížně dostupné látky dnes nahradit.

Dostanou i příležitost stát se na chvíli středověkým skriptorem, vyzkoušet si psaní textu brkem dle středověké předlohy a malbu barevných iniciál. Odměnou za pracovní úsilí bude malé pohoštění.

Akce se koná od 10 a 14 hod. a s ohledem na omezenou kapacitu po telefonické objednávce (547 229 126) předem.

Pálavské vrchy jsou stálým inspiračním zdrojem pro výtvarné i slovesné umění. Výstava Pálavo nádherná… přejímá název inspirací verši Petra Bezruče. Představí malby a kresby Danuše Vítkové-Klimkové a fotografie Vlastimila Vojáčka zachycující úrodný kraj lidmi obydlený od neolitu. Výtvarné umění doplní poezie. „Tak, jak lákaly lovce mamutů Pavlovské kopce štědrostí přírody, příznivým podnebím, vhodným místem k lovu, terénem s vyhlídkou do širokého kraje, tak i mě dnes stále oslovuje a přitahuje,“ vyjádřila svůj vztah ke krásnému a jedinečnému místu Moravy autorka maleb a kreseb. Výstava se koná od 21. 9. 2019 do 26. 1. 2020.

V rámci cyklu StřeDění proběhne 25.09.2019 od 17 hod. vzpomínkové odpoledne věnované malíři Skácelovi pod názvem Setkání žáků a přátel malíře Petra Skácela. Nabídne i možnost komentované prohlídky výstavy Skácelové – ke kořenům. Dosud probíhající výstava potrvá do 27.10.2019 a představuje literární a výtvarný odkaz Emila Skácela – mlynáře, legionáře, básníka a malíře. Jeho deníkové záznamy, kresby a fotografie odkrývají historii rodu Skácelů. Díl z otcova všestranného talentu získali synové – básník Jan a výtvarník Petr.

Reklama

Výběr článků

Načítám