Hlavní obsah

Záplava krojovaných. Jsou tu opět největší hody v České republice

Novinky, Zdeněk Šmýd

Co do počtu krojovaných největší hody v České republice má každoročně Vracov na Kyjovsku. Tento víkend se opět uskuteční tradiční císařské hody a Vracov zaplaví krojovaní. Kolik jich bude? Pět set, sedm set nebo devět set třicet jako vloni?

Foto: Zdeněk Šmýd

Průvod krojovaných bývá při hodech ve Vracově dlouhý stovky metrů.

Článek

Krojovaní ve Vracově na Slovácku rádi trhají rekordy. Překonávají v průběhu každoročních hodů pravidelně sami sebe. V loňském roce jich v sobotním hodovém průvodu šlo více než 900.

Přitom už v průběhu posledních deseti let, kdy se toto číslo pohybovalo nejčastěji mezi 500-700, byl Vracov v tomto kritériu zdaleka nedostižný v rámci celé České republiky.

Síla tradic

Nejbližší víkend 20. a 21. října jsou ve Vracově opět císařské hody a místní se znovu budou ptát: „Tak kolik?“

Ať už to bude devět, osm nebo sedm stovek, především půjde opět o nádhernou ukázku síly tradic, která toto malé město se čtyřmi a půl tisíci obyvatel dělá tak jedinečným. Drtivá většina hodovníků totiž půjde v kroji místním, který se nikde jinde nenosí a je tolik odlišný od zbytku Kyjovska či celého Slovácka.

Oficiální rekord

Vracov je dokonce díky tomu držitelem rekordu zapsaného v České knize rekordů: největší počet krojovaných na jednom místě v jednom druhu kroje - 566. Tento zápis se uskutečnil v roce 2015, kdy si město na své císařské hody pozvalo kvůli oficiálnímu zápisu zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám