Hlavní obsah

Zápisy do prvních tříd se blíží, rodiče se o výběru školy mohou poradit s odborníky

Novinky, Táňa Pikartová

Na zápisy do prvních tříd budou mít rodiče, děti i školy přesně měsíc, a to v období od 15. ledna do 15. února příštího roku. Je tedy nejvyšší čas se na něj připravit, mít dostatek informací a vybírat dobře. A to platí jak pro děti, tak i pro rodiče.

Foto: www.scio.cz

Poradenské dny podají rodičům prvňáčků důležité informace pro jejich spokojeně prožitý čas ve škole.

Článek

Dobré rady týkající se nejen zápisu zodpoví rodičům předškoláků nově zahájené poradenské dny společnosti Scio, kde si mohou rodiče domluvit individuální konzultace s psychology, pedagogy a odborníky na vzdělávání a školský systém.  

Mezi jednotlivými školami mohou být velké rozdíly. Na poradenských dnech tak mohou rodiče získat maximum potřebných informací dříve, než dítěti školu vyberou. Výběr vhodné školy při nástupu do první třídy je totiž velmi důležitý, může mít rozhodující vliv na postoj dítěte ke škole, zda bude chodit do školy rádo, nebude ho stresovat, nebude se bát.

Nezávislé poradenství doporučí kritéria výběru školy, poskytne informace o školách, pomůže rodičům i s výběrem vhodných mimoškolních aktivit, alternativního nebo domácího vzdělávání. Výběrem školy ovlivní rodiče budoucích devět let života dítěte. Každé dítě je jiné, každému vyhovuje jiný přístup. Vyplatí se investovat čas a ptát se. Rodiče v Praze mají výhodu v tom, že v blízké dojezdové vzdálenosti mají většinou několik škol, je tady z čeho vybírat.

Jsou školy, které se odvážně pouští do inovativních metod výuky, jsou ale také školy s konzervativním přístupem. Jsou školy, kde je důležité jak se dítě cítí, jsou školy, kde se dbá na výkon. Otevřenost školy rodičům a míra spolupráce je různá. To všechno jsou informace, které rodičům mohou pomoci vybrat svému potomkovi školu až tak říkajíc na míru.

Dítě stráví ve škole mnoho času, data ukazují, že na začátku základní školy dítě učení baví, vyhledává ho, na konci je však často demotivované. Výběrem školy se dají tyto pocity výrazně ve prospěch dítěte ovlivnit.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám