Hlavní obsah

Západní Krušnohoří: Magické Vlčí jámy, unikátní vodní příkop a Blatenský vrch s rozhlednou

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blatenský vrch s rozhlednou se tyčí nad bývalým hornickým městem Horní Blatná. Založeno bylo u bohatých cínových nalezišť jako Bergstadt Platten v roce 1532. Postavili ho podle předem připraveného plánu na popud saského kurfiřta Jan Bedřich, který území koupil od pánů z Tetova.

Foto: Vratislav Konečný

Rozhledna na Blatenském vrchu dostává nový kabát

Článek

Určilo se místo pro radnici, faru, školu, špitál. Nyní zašlou slávu připomíná několik renesančních domů a farní kostel svatého Vavřince na náměstí.

Měli tu ještě jeden kostel, stojící bokem náměstí, jenže ten se propadl, když ho poddolovala štola svatého Ducha. Čechám připadlo město spolu s Božím Darem v roce 1547. Ferdinand I. ho v roce 1548 povýšil na horní město.

Unikátní vodní dílo

Na svazích Blatenského vrchu bylo na 40 dolů, včetně 8 hutí. Největší výnosy pocházely z dolu Wolfgang, kde se nalézají proslulé Vlčí jámy.

Aby měli dostatek vody, vystavěli těžaři v letech 1540 - 1544 obdivuhodné vodní dílo, Blatenský příkop. Voda se používala především pro doly a úpravny rud, zbytek pro rýžoviště. Hlavním cílem bylo odstranit z náplavu rudy přebytečnou frakci, která nešla zrudnit – písek, kamínky.

Voda přicházela koryty z Blatenského potoka a říčky Černé pod Božím Darem. Kanál je dlouhý 12 kilometrů. O příkop se vedly sváry, obyvatelé z okolí se snažili zavodňovat i pastviny, nakonec dostalo město právo vybírat z vody poplatek. Voda byla potřebná i v případě požárů, jejím přivedením se zvýšila i těžba.

Příkop přestal sloužit těžbě v 19. století, po 2. světové válce se stal zapomenutou technickou památkou. Částečně ho pohltila i zdejší rašeliniště. V roce 1980 ho zařadili na seznam nemovitých  památek. Vede podle něj naučná stezka.

Rozhledna na Blatenském vrchu měří 21 metrů, spatříme z ním skoro všechny krušnohorské dominanty. V Sasku vrch Auersberg s rozhlednou a radarem.   

Propadl se strop

Než dojdeme k rozhledně, která se opravuje, ale je v provozu, vystoupáme k Vlčím jamám. Impozantní rozeklaná díra do země je propadlinou štol dolu Wolfgang, ražených v 16. století. Vlčí jámy jsou odvozeny od německého pojmenování.

Ložiska cínové rudy odtěžili horníci téměř k povrchu, poté došlo ke zborcení stropů a vznikla otevřená jáma dlouhá přes sto metrů. Důl dosahoval hloubky 85 metrů, což  byl při tehdejších nástrojích a tvrdosti skály solidní výkon. Vedlejší úzká propadlina dolu Jiří, do které se dá po strmých z balvanů upravených stupních sestoupit, je na dně pokrytá ledem.

Podle dobových pramenů odtud v roce 1813 odvezli po bitvě národů u Lipska několik fůr ledu k ošetření vojáků. Postupné odlesňování ledovou vrstvu ztenčilo, ale na dně na vás ten chlad dýchne.

Skalní poklad

V Blatné najdete infocentrum, není otevřeno o víkendech. U náměstí stojí velký hrázděný dům, muzeum hornictví, otevřené do konce  října. Asi 2 kilometry od města se nacházejí skály Na Strašidlech. Je tu prý ukryt poklad zlatých a stříbrných mincí. Skály se otevírají na Velikonoce, tehdy je možné najít i klíč pokladům.

U města také po nocích pobíhal přízrak muže, který přemisťoval mezníky určující pozemky. Teď tu straší spíš nedostatek práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám