Hlavní obsah

Zaostřeno na detail - výstava, která přibližuje krásy zůstávající často bez povšimnutí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Fotoklub Oko ve spolupráci s městem Ústí nad Orlicí a Malou scénou připravil na měsíc březen speciální výstavu, v níž předkládá veřejnosti krásy momentu přírodního dění, života lidí i zvířat, které lze odhalit jen objektivem fotoaparátu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Letní krásu i vůni leknínu dokáže ocenit i muška sedící na jeho listu.

Článek

Ve výstavní síni Malé scény v Ústí nad Orlicí se zásluhou členky místního fotoklubu OKO Libuše Schindlerové odvíjí na 56 fotografiích řada příběhů, jejichž momentní znázornění lidské oko nevnímá. A právě mezi nimi se nachází pravá emoční krása či taje vývoje a přeměny přírody.

Na zhruba dvaceti fotografiích je představena proměna přírody v poetický obraz beze slov, kdy iluzi snění dotvrzuje realita záznamu s přiléhavými názvy Zimní poezie, Zimní slunce, První mrazík, Za svítání, Za ranní mlhy či Spící motýli. Dokladem nevšedního úkazu obyčejné vody je Korálková a Po dešti.

Rozmarné léto se pak promítá v radosti ze života ve snímcích Motýli, Leknín s usednuvší muškou na jeho listu, Koniklec v plném rozkvětu, retro snímek pampelišek My tři se skrytým odkazem na Svatební.

Podzim hýří barevnou škálou, která nepomíjí, a v daných záběrech fotoaparátu se stává věčností. Tuto náladu přibližují snímky Podzimní, Konec sezóny, Tiché snění a Tráva, která tak ztrácí usychající podobu, i když je nezvratnou připomínkou nastávajícího konce.

Výklad autorky fotografií Libuše Schindlerové je zaměřen na její zaujetí drobnými detaily, jak na černobílém analogovém fotoaparátu, tak na současných digitálních. Od 15 let se věnuje této tvorbě, kdy se jejím mottem stalo: Fotky z radosti a pro radost. Navíc v řadě fotografií se skrývá určitý příběh, což je zároveň ukazatelem směru jejího zaměření, který je podchycen na snímcích Co vidí Martin, Plavčík, Zvědavost, Polní víla, V zamyšlení a dalších.

Toto street foto, představené na výstavě, neboli pouliční fotografie, je žánrem, který v poslední době získává ohromnou popularitu. Fotograf zmáčknutím spouště odvypráví příběh a rozehraje tak hru s fantazií diváka. Navíc může oslovit lidi na celém světě, bez ohledu na jazykovou bariéru.

Způsob záznamu určitého děje, který využívá výhod univerzálního vizuálního jazyka a pracuje pouze s obrazovou informací a asociacemi, však klade zvýšené nároky na tvůrce fotografie. Znamená to být ve správnou dobu na správném místě, ve správný okamžik zmáčknout spoušť - a ještě k tomu být nenápadný.

Výsadou takové fotografie je zato možnost uplatnění kreativity a originálního pojetí, s čímž se na vystavených snímcích divák setkává. Toto vše je uplatněno i v případě portrétů, kde zachycení momentální emoce vyžaduje notnou dávku trpělivosti.

Tyto předpoklady jsou zejména nutné při fotografování zvířat, protože žádné na svého pozorovatele nepočká, naopak tvůrce si musí na vhodný okamžik počkat sám.

A tak se s výstavou lze rozloučit pohledem na hlavu pštrosa s příslovečným názvem KUK.

Reklama

Výběr článků

Načítám