Hlavní obsah

Zaměstnanci Kern-Liebers dostanou přidáno a ještě podíl ze zisku

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víc než 500 zaměstnanců českobudějovické strojírenské společnosti Kern-Liebers CR si od července finančně polepší. Nově uzavřená kolektivní smlouva všem garantuje nárůst mezd o sedm procent. Ve mzdě za červen navíc dostanou mimořádnou jednorázovou věrnostní odměnu ve výši 10 tisíc korun.

Foto: Petr Pokorný

Moderní provoz českobudějovické strojírenské společnosti Kern-Liebers CR.

Článek

„Po několika kolech oboustranně seriózně vedených jednání jsme nalezli kompromis, s jehož výsledkem můžeme být velice spokojeni. Z dohody vyplývá, že vedle sedmiprocentního navýšení mezd dochází při zachování stávajícího systému 13. a 14. mezd v průběhu roku k jejich dalšímu růstu u jednotlivých zaměstnanců, prostřednictvím náhrad vypočítávaných z průměrného výdělku, jako například za dovolenou, práci přesčas, v noci a podobně, přibližně o jedno procento,“ konstatoval předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO v Kern-Liebers CR a jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Švec.

Nová kolektivní smlouva, která zachovává všechny dříve sjednané benefity, poskytované zaměstnavatelem nad rámec zákona, je podepsána pro období od 1. července 2018 do 30. června 2019.

„Její součástí je navíc dohoda uzavřená na základě předběžných výsledků hospodaření v obchodním roce 2017 – 2018 o vyplacení mimořádné věrnostní odměny ve výši 10 tisíc korun,“ zdůraznil Švec a poznamenal, že v Kern-Liebers CR rostou mzdy dlouhodobě a pravidelně. Mimořádné odměny, představující zjednodušeně řečeno podíl řádně pracujících zaměstnanců na zisku firmy, zavedené poprvé loni, jsou letos o 100 procent vyšší.

„Odměnu získá každý zaměstnanec, který byl v posledním obchodním roce v nepřetržitém pracovním poměru a splňuje sjednané podmínky,“ uvedla vedoucí personálního oddělení společnosti Kern-Liebers CR Dagmar Valentová. Podle jednatele firmy Jaroslava Koppa vyplatí podnik na věrnostních odměnách přibližně čtyři milióny korun.

„Jde o další úspěšnou dohodu se zaměstnavatelem, který se umí a chce dohodnout,“ řekl zmocněnec jihočeských kováků. Předloni vzrostly v Kern-Liebers CR mzdy o 3,2 procenta, loni o 4,2 procenta. Nyní o již zmíněných sedm, respektive osm procent.

Kolektivní smlouva zaměstnancům zaručuje také celou řadu významných benefitů. Například pět týdnů dovolené, 13. a 14. mzdu, 37,5 hodinovou týdenní pracovní dobu ve všech směnných provozech, příspěvek na závodní stravování ve vlastní jídelně, dynamicky odstupňované odměny při odchodu do důchodu, příspěvek na penzijní připojištění, odměnu za odpracování plného fondu pracovní doby v každém měsíci, u řady profesí flexibilní pracovní dobu a jiné výhody.

„Zaměstnancům poskytujeme veškeré výhody práce v nadnárodní společnosti v kombinaci s osobním přístupem a množstvím benefitů, často nad rámcem uzavřené kolektivní smlouvy, příplatky nad rámec zákoníku práce a každoroční navyšování mezd,“ připomněl Kopp.

Strojírenská společnost Kern-Liebers CR, významný dodavatel komponentů pro automobilový, textilní a spotřební průmysl, jejíž celkové loňské tržby dosáhly 1,3 miliardy korun, zaměstnává v současné době více než 500 lidí a svůj tým dále posiluje. Dveře mají do firmy otevřené především nástrojaři, lisaři, zámečníci, seřizovači, brusiči, obráběči, mechatronici a podobné profese. Vítáni jsou mladí absolventi strojírenských učilišť, středních i vysokých technických škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám