Hlavní obsah

Zámek Žerotínů zaplní chytré hračky

Novinky, Věra Stojarová

Téměř na měsíc se ve Valašském Meziříčí chystá další ze série hravých festivalů, tentokrát pod názvem Festival IQ Play. Na akci budou k vidění, ale hlavně k vyzkoušení hry a hračky edukativního charakteru, smyslové a dřevěné hračky, Montessori pomůcky, logické hry, stavebnice a zvětšeniny her.

Foto: Věra Stojarová
Článek

Festival IQ Play se bude konat v přízemí zámku Žerotínů od 17. května do 11. června a kromě pondělí bude otevřeno denně od 9 do 17 hodin.

Přízemí zámku Žerotínů se promění v jednu velkou hernu, ta bude rozdělená do několika zón podle druhu her. Zóna logických her bude plná společenských deskových her, smart her pro jednoho hráče, logických her a zvětšenin deskových her. Stavebnicová zóna bude plná stavebnic z nejrůznějších materiálů. Chystají se i méně známé stavebnice. Baby zónu pak budou tvořit obří stavebnice, logické skládačky a smyslové hračky.

„Těší nás, že děti na těchto akcích zapomenou na své tablety a mobilní telefony a trpělivě si s chytrými hračkami hrají. Na výstavě mohou zůstat celé hodiny. Rok od roku zaznamenáváme zvyšující se zájem o tyto akce. Dopolední časy u nás tráví děti ze základních a mateřských škol,” uvádí organizátoři festivalu.

Hernu doplní výstava Igráček, kterou na akci zapůjčí výrobce her a hraček, společnost EFKO, která před téměř deseti lety zahájila pokračování výroby legendárních Igráčků. Děti se tak seznámí s postavičkami, které kdysi bavily jejich rodiče. Dospělí se mohou těšit na informace z historie výroby. O víkendech se chystá dílna, ve které si děti pomalují svého vlastního bílého Igráčka.

„Formát Festivalu IQ Play se ve Valašském Meziříčí bude konat poprvé, ale navazuje na akce hravých výstav her a hlavolamů a stavebnic, které se realizují ve Zlínském kraji už čtvrtým rokem. Tzv. chytré hračky podporují u dětí kreativitu, představivost, logické a strategické myšlení a jemnou motoriku. Akce bude ukázkou přímé podpory technického vzdělávání dětí, která u těch nejmenších začíná právě hrou s těmito vzdělávacími hrami. Těší nás, že se na akci návštěvníci seznámí s chytrými hračkami od výrobců z celé republiky. Letos chystáme také hodně novinek,” doplnili organizátoři festivalu.

Zajímavá bude jistě soukromá sbírka hlavolamů Jaroslava Flejberka, který patří mezi nejvýznamnější sběratele v ČR. Jeho sbírka čítá více než 7000 kusů. Na zámku Žerotínů se představí část této sbírky. Pan Flejberk se chystá Festival IQ Play navštívit také osobně a návštěvníci se tak seznámí s hlavolamy prostřednictvím interaktivní přednášky.

Vstupné bude jednotné: 50 Kč, rodinné pak 120 Kč.

Výstavu pořádá Muzejní a Galerijní centrum. Realizátorem Festivalu IQ Play je spolek Inspirace Zlín, z. s. Mediálními partnery jsou Valašský deník, Zlínský nočník a Regionální televize. Partnerem Festivalu IQ Play je Kulturní zařízení města Valašské Meziříčí, p.o. a město Valašské Meziříčí. Podporovatelem akce je společnost Numeri.

Záštitu nad Festivalem IQ Play převzal Petr Gazdík, radní pro oblast školství Zlínského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám