Hlavní obsah

Zámek Valeč u Třebíče oslaví první výročí svého znovotevření

Novinky, Anežka Valová

V neděli 15. června se uskuteční oslavy 1. výročí znovuotevření Zámku Valeč u Třebíče. Návštěvníci se mohou těšit na prohlídky zámku a rozmanitý program: zahraje Moravská kapela Stříbrňanka, vystoupí šermíři, pro děti je připravená pohádková cesta, rukodělné dílničky, skákací hrad a trampolína.

Foto: Pavel Rybníček

Zámek Valeč u Třebíče

Článek

Ti, kdo si nenechají ujít prohlídku Zámku Valeč, uvidí zrekonstruované zámecké prostory zařízené dobovým nábytkem. Stěny jsou zdobené nově provedenou malbou, buď na motivy zachovaných nalezených fragmentů, nebo nově navrženy dle starých vzorů. Nejzdobnějším a nejvýznamnějším sálem na zámku je Rytířský sál s původním portálem zdobeným erby zakladatelů.

Oslavy prvního výročí otevření zámku budou spojené také s prohlídkou nového wellness centra, které tvoří venkovní vyhřívaný bazén, vnitřní bazén, masážní bazén a saunový svět – finská sauna, biosauna, infrasauna, parní sauna a solná lázeň s prostornou relaxační zónou.

Historie zámku

Historie zámku sahá až do 14. století, kdy na místě dnešního zámku stávala gotická tvrz. Na jejím místě byl v roce 1534 Smilem II. Osovským z Doubravice vybudován renesanční zámek. Rodině Osovských patřil zámek do roku 1558. Od té doby se za zámku vystřídalo mnoho majitelů, kteří zámek dále nezvelebovali. Po revoluci byl navrácen původním majitelům ve zdevastovaném stavu.

Zámek Valeč má od roku 2008 nového majitele, který areál zámku zrekonstruoval a v loňském roce slavnostně otevřel.  Ti, kdo nemají možnost se podívat na zámecké slavnosti, se nemusí bát, že o prohlídku zámku přijdou. Zámek je otevřen po celý rok. Že stojí za zhlédnutí, je nejlepší se přesvědčit osobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám