Hlavní obsah

Zámek v Uherském Ostrohu zve do tajemného podzemí

Novinky, Jiří Cysař

V Uherském Ostrohu mají zámek s nabídkou tří prohlídkových okruhů. Pokud se vydáte do podzemí této historické památky, nemáte naprostou jistotu, že se vrátíte - až tak tajemná prohlídka plná napětí a vzrušení to je.

Foto: Jiří Cysař

Tajemné podzemí

Článek

Město u řeky Moravy a Baťova kanálu je vlastníkem zámku a stále hledá nové možnosti prohlídek. Původní Hrad v Uherském Ostrohu také zvaném Stenice či Ostrov založil nejspíš někdy po roce 1260 král Přemysl Otakar II.

Za husitských válek učinil Hašek z Ostrohu významný opěrný bod kališníků na jihovýchodní Moravě; hrad a město pak byly téměř permanentně obléhány králem Zikmundem. Vypudit z Ostrohu husity se podařilo až Albrechtovi Rakouskému někdy po roce 1424, načež se zde usadil – do roku 1439 – ruský kníže Fridrich. A páni z Kunovic pak v průběhu 16. století hrad přestavěli na renesanční zámek.

V roce 1645 dobyli ostrožský zámek Švédové; zejména však, protože Lichtenštejnové v Ostrohu nesídlili, zůstal zámek pouze střediskem správy panství a po roce 1850 byl dokonce degradován na kanceláře velkostatku a byty úředníků. Majetkem Lichtenštejnů zůstal až do roku 1945. Dnes zde sídlí městský úřad.

Nyní se vydejme na prohlídku zámku. Než se dostaneme do tajemného podzemí, navštívíme zámeckou věž. Po krásných a pohodlných schodech stoupáme pomalu nahoru se zastávkou v historických místnostech. V nejstarší z nich si lze prohlédnout nedávno objevené vzácné gotické klenby a výstavu historických hraček ze sbírky manželů Komínkových. Jedná se o hračky našich dědečků a babiček, ale i z konce minulého století.

Pak už se dostáváme do věže - dominuje jí stroj věžních hodin s výhledy skrze prosklené ciferníky. Zaujme nádherný pohled na celé Ostrožsko. Při dobré viditelnosti lze spatřit i nedaleký hrad Buchlov, jenž se majestátně tyčí nad pohořím Chřiby. Výhled je možný do všech čtyř světových stran.

Na řadě je zámecké podzemí. Bylo dlouhé desetiletí neužívané. V roce 2013 zde byla poprvé představena expozice Křišťálová jeskyně. Postupně v šeru a barevně osvětlených místnostech procházíme dál, průvodkyně jako by nás vedla do další dimenze vesmíru.

Každá místnost má svůj název i příběh - Křišťálová jeskyně, Paměť světa – Atlantida, Planeta jednorožců Lukuma. Tajemno, obrazy a možnost aktivně se zapojit do prohlídky vtáhne návštěvníka do děje. Opravdu máte pocit, že jste v jiném světě - a také mimoděk přemýšlíte, kdo se asi z výpravy v oné jiné dimenzi ztratí, jak avizuje průvodkyně na samém začátku prohlídky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám