Hlavní obsah

Zámek v Novém Městě nad Metují je renesanční skvost s moderním vybavením

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolu s renesančním náměstím a nádhernou zahradou, kterou zdobí krytý dřevěný most ve stylu architektury moravsko-slováckého pomezí, tvoří zámek v Novém Městě nad Metují architektonickou perlu Kladského pomezí. Původní tvrz přestavěli na velkolepý renesanční zámek s pozdějšími barokními úpravami.

Foto: Jan Záliš

Dřevěný most do zahrady je dílem architekta Dušana Jurkoviče

Článek

Objekt převážně vyzdobený architekty D. Jurkovičem a P. Janákem pro rytíře Bartoně z Dobenína ve stylu secese, art deco, kubismu a funkcionalismu, představuje moderní panské sídlo v historickém kabátu.

Dějiny zámku a města jsou dlouhé, majitelé se jako obvykle střídali, až nakonec zámek, který byl pro tehdejší majitele - rod Dietrichsteinů - značnou finanční zátěží, začal chátrat. Zajímavé jsou hlavně události posledních sta let.

Koupili ho za textil

V roce 1908 ho zakoupil továrník Josef Bohumil Bartoň, jemuž patřily textilní továrny v Náchodě. Praděd současného majitele za něj zaplatil 2 350 000 rakouských korun, na tu dobu obrovskou sumu.

Josef Bartoň byl povýšen císařem Františkem Josefem I. roku 1912 do šlechtického stavu. Bartoňové se tak stali posledním šlechtickým rodem jmenovaným panovníkem. Masarykovská republika používání titulů zrušila v roce 1918. K povýšení získali predikát z Dobenína, od té doby tedy Bartoňové z Dobenína. Rytíř Bartoň získal i erb. Byl původně tkalcem, který se vypracoval podobně jako Baťa, proto na erbu jsou hlavními atributy textilní člunky a vřeteno.

Při prohlídce zámeckých pokojů zjistíte, jak se dá skloubit historická výzdoba a vybavení s moderním životem, ústřední topení, elektřina, telefon či výtah jsou samozřejmostí, zrovna tak i hygienické zázemí, koupelny a toalety.

Skvostná zahrada

Její horní část byla rozčleněna terasami s květinovými záhony a dřevěnými plůtky. Původně obranný příkop nechal Jurkovič překlenout dřevěným mostem ve stylu lidové architektury Valašska. Spodní parter zahrad upravil na okrasnou zahradu ve stylu francouzských zahrad - se stříhanými živými ploty a přísnou osovou souměrností.

Ve středu zahrady stojí své kašna s chrličem vody. V zahradě uvidíte pískovcové sochy trpaslíků. Představují alegorii lidských charakterů a vlastností (trpaslíci jsou umístěni také v prostoru před zámkem). Pocházejí z 1. třetiny 18. století z dílny sochaře M. B. Brauna. Je tu též části ovocná a zeleninová zahrada.

Bartoňové vlastnili zámek do roku 1948, pak jim ho stát znárodnil, od roku 1992 je opět v jejich držení.

Dobří zaměstnavatelé i mecenáši

Bartoňové byli významnými zaměstnavateli v regionu, po Josefovi nastoupili do řízení textilek synové Cyril Adolf a Josef Bohumil. Právě jejich vedení továren umožnilo nashromáždit majetek, který jim umožnil zakoupit novoměstský zámek. Cyril posléze zakoupil i zámek ve Zbraslavi u Prahy.

Továrna ve Starém Městě u Náchoda, postavená v roce 1905, byla nejmodernější v Evropě. K tomu postavili Bartoňové v Náchodě okresní sirotčinec, chudobinec v Novém Městě, ozdravovnu v Orlických horách, založili nadaci pro zchudlé řemeslníky a studenty, byli významnými mecenáši, podporovali dostavbu svatovítské katedrály.

Po roce 1948 Bartoňové emigrovali do Kanady, nynější majitel a restituent Josef Marian Bartoň-Dobenín pochází z linie Josefa Bohumila. Majetek vlastní od roku 2013 jeho syn Joseph Michael Barton Dobenin.

Reklama

Výběr článků

Načítám