Hlavní obsah

Zámek v Luštěnicích si lze prohlédnout pouze zvenčí

Novinky, Jan Řehounek

Při silnici 38 z Nymburka do Mladé Boleslavi jistě každého projíždějícího zaujme červenobílý pozdně barokní objekt zámku v Luštěnicích. Nejednoho zvědavce zláká i k zastavení, ovšem marně – je uzavřený.

Foto: Jan Řehounek
Článek

První zmínka o vsi Luštěnice je ve zprávě o Pavlu z Luštěnic v roce 1268. Ve 14. a 15. století vlastní ves a tvrz Mikuláš z Potštejna, Vilém ze Zvířetic a Ctibor ze Stakor. V roce 1481 koupil část Luštěnic Jan Tovačovský z Cimburka a připojil je k mladoboleslavskému panství. Někdy po roce 1570 byly připojeny ke Kosmonosům, k nimž patřily až do roku 1739, kdy jej od Černínů z Chudenic koupili Scherzerové z Kleinmühlu.

Za Josefa Scherzera byl v letech 1760-74 na místě renesanční tvrze postaven zámek. Kristián Filip Gallas připojil Luštěnice k sousedním Horkám nad Jizerou. Spolu s Horkami je od roku 1805 držela hrabata Nostitz-Rienecz, za nichž byl luštěnický zámek využíván pouze jako správní budova a pomalu pustl.  

Částečně opraven byl po přechodu do majetku státu v 50. letech 20. století a využíván pro byty, poštu, národní výbor a zdravotní středisko. Do roku 2013 byl ve značně zanedbaném stavu.

Nyní je zámek v majetku soukromé společnosti zabývající se koupí nemovitostí, jejich rekonstrukcí a následným pronájmem či prodejem. Zámek byl v exteriéru nákladně zrekonstruován, stejně jako zámecká zahrada. Společnost slibuje i rekonstrukce interiérů.

Reklama

Výběr článků

Načítám