Hlavní obsah

Zámek v Litomyšli vyzdobily na léto repliky slavnostních oděvů

Novinky, Zdeňka Kalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K 20. výročí zapsání zámku v Litomyšli na Seznam světového dědictví UNESCO připravil zámek v Litomyšli a doc. MgA. Kristýna Petříčková výstavu s názvem Vivat Grácie. Výstava je přístupná v rámci prohlídek reprezentačních sálů Státního zámku v Litomyšli (trasa A), od 27. června do 1. září.

Foto: Zdeňka Kalová

Výstava Vivat Grácie! na zámku v Litomyšli

Článek

Základem výstavy Vivat Grácie jsou rekonstrukce evropských renesančních oděvů z Francie a z Itálie, doplněné o historické i novodobé lidové kroje, které propojuje společná symbolika, nebo tradiční vzory textilií. Nedílnou součástí výstavy a exponátů jsou také velkoformátové umělecké fotografie.

Pro zámek v Litomyšli, památku UNESCO, se podařilo navrhnout koncepci, která zahrnuje třeba oděvy z Blatnice pod Svatým Antonínkem či z Vlčnova, jehož Jízda králů je rovněž zapsána na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO.

„Rozmanitost, se kterou forma oděvu dovedla odlišit jednotlivé epochy, národy i letopočty, existuje taktéž v rámci jedné doby, mezi jednotlivými lidskými případy a osudy,” uvádí ve svých Záznamech výtvarník Josef Kaplický.

„Oděv se tak stává nositelem příběhu. A právě příběhy vtisknuté do podoby slavnostních a tradičních oděvů napříč svou historií mají o čem vyprávět i v současnosti zejména proto, že se dotýkají přímo podstaty lidského života a osudu,“ dodala kurátorka výstavy Kristýna Petříčková.

V doprovodu poezie Sonetů Williama Shakespeara s texty lidových písní dává tvorba Kristýny Petříčkové nahlédnout pod povrch oděvu samotného blíž k základům lidského bytí.

Prohlídky výstavy Vivat Grácie jsou součástí prohlídek reprezentačních sálů zámku v Litomyšli v prohlídkovém okruhu A. Výstava je přístupná v otvíracích hodinách zámku od 27. června do 1. září. Záštitu nad výstavou přijala Ing. arch. Naďa Goryczková, generální ředitelka NPÚ, a ministr kultury ČR Antonín Staněk.

Další informace na www.zamek-litomysl.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám