Hlavní obsah

Zámek v Křinci ožije multižánrovým festivalem Na rohu

Novinky, Jan Řehounek

Již tradičním se stal kulturní festival Na rohu, který se uskuteční ve dnech 28. a 29. září v Křinci na Nymbursku. Jeho dějištěm se stane místní barokní zámek a přilehlý park.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Začátek festivalu je plánován na sedmnáctou hodinu v pátek 28. září. A jelikož se první den nese v duchu první republiky, zahájí ho slavnostním proslovem prezident Tomáš Garrigue Masaryk za asistence kostýmované družiny spolku Budil a Klubu vojenské historie Druhý pluk Nymbursko a řady čestných hostů.

Následovat bude divadelní představení Živé obrázky z Křince roku 1946 podle knihy Amálie Kutinové Naši pacienti. O 19. hodině sehraje divadelní spolek Hálek Nymburk inscenaci Přednosta stanice, po níž bude hrát ve Swingové tančírně třicátých let orchestr Václava Marka Blue Star. Večer bude ukončen netradiční interaktivní prohlídkou zámku, pekárny, školy a tajných prostor.

Sobotní program „Od minulosti do současnosti“ je věnován celým rodinám, tedy i dětem. Zahájí ho v 11 hodin pohádka Král Karel divadla Toy Machine. O 12. hodině vyjede k zámku z křineckého náměstí průvod dobových aut s tematickým zaměřením „Tenkráte v 68“ (Spolek Budil a KVH Druhý pluk Nymbursko) a odstartuje Raketa festivalu. Následovat bude program dobrovolných hasičů z Dymokur a Křince pro děti – souboj retro stříkaček. Ve 14 hodin zazpívá seskupení zpěvaček z Rožďalovic pásmo písní Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Pro děti je připraveno čtení a malování v trávě pro děti s knížkou Julinka a její písmenkoví kamarádi z nakladatelství Kaplanka Nymburk. Pak loutkové divadlo Lokvar (Divadlo v Dlouhé Praha) sehraje pohádku Český Honza. Dospělí se sejdou na křtu knihy Ivany Šmejdové z Nymburka „Sokoleč“, při němž pobesedují regionální literární autoři.

Večerní programový blok odstartuje českými šansony Marta Balejová, herečka Anna Polívková se představí nonverbálním představením Paní Vltavská, do křesla pro hosta usedne herec Josef Dvořák a sdružení 3D Company sehraje groteskní tragikomedii Starý holky. Po noční prohlídce zámku ukončí festival Bluegrass kapely Sock´s Slávka Brixe.

V průběhu dne jsou pro děti připraveny veselé krabice a interaktivní dílny či projížďky na ponících. Spolek Budil nastudoval sólová vystoupení na téma VZLET!: „Kosátko“ Evy Laborové, „Slepičí tango“ Aleny Štěpánové a J-M Ameze Droze a „Utrpení mladého holuba“ Filipa Nováka. K prohlédnutí budou výstavy retro rádií, retro hraček a retro předmětů, expozice místních výtvarníků, knihařské dílny Rajman Rožďalovice a MAS Svatojiřský les. O občerstvení se postará dvůr Seletice s místními produkty a Andělská Kavárna Ondřeje Kryma.

Reklama

Výběr článků

Načítám