Hlavní obsah

Zámek v Křinci, jenž dostane novou fasádu, zve na modré salonky i africké trofeje

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když v roce 2008 Zdeněk Harapes kupoval zdevastovaný zámek v Křinci, mnozí lidé si klepali na čelo. Byl vydrancovaný, s propadlými stropy, děravou střechou a opadanou omítkou. Jediné, co z toho platí dodnes, je oprýskaná fasáda, ale i to se v následujících měsících změní.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Křinecký zámek totiž dostane, pravděpodobně do konce roku, "nový kabát".

Kdo se nenechá neutěšeným stavem frontálního průčelí odradit a bránou v honosném červeném portálu vstoupí do útrob barokního zámku, nelituje. Z přijímacího salonu vystoupá po empírovém schodišti do Kamenného sálu s mramorovou podlahou, bohatě zdobeného štuky, v jehož čele je kaple Panny Marie Sedmibolestné s obrazem nymburského barokního malíře Václava Kramolína.

Zrekonstruované jsou rovněž přípravna pokrmů (nyní archiv historických dokumentů), panská jídelna a především nejkrásnější dědictví po rodu Morzinů, stavitelů zámku – rokokové modré salonky. Jeden ze sálů je věnován módě předešlých dob, další připomene baletního mistra Vlastimila Harapese (shoda příjmení s majitelem zámku není náhodná) a jeho sběratelskou vášeň – historické žehličky. V dalším si prohlédnete úžasné secesní plakáty. Je tu i expozice „staré školy“, v níž si dětští návštěvníci mohou vyzkoušet školní „komfort“ svých praprarodičů.

Pro letošní sezónu nabízí chodba v prvním poschodí řadu trofejí jelení zvěře včetně neuvěřitelně obrovského paroží severoamerického jelena wapiti a další z velkých sálů unikátní kolekci loveckých trofejí africké zvěře. Když stanete na několik centimetrů tváří v tvář hlavě antilopy kudu velkého či pakoně (což se vám nestane ani v zoo), užasnete nad jejich velikostí a půvabem tvarů, ale i nad umem preparátorů. Expozice je doplněna autentickými předměty domorodců, oděvy a fotografiemi.

Příjemné odpoledne můžete ukončit v pohostinné Andělské kavárně dortíkem, kávičkou či sklenkou vína.

Prohlídky zámku s výkladem se konají ve středu, čtvrtek a pátek od 15.00, v sobotu a neděli od 10.30, 13.00 a 15.00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám