Hlavní obsah

Zámek v Bystřici pod Hostýnem hostí výstavu Československý filmový plakát 1930 - 1992

• Aktualizováno
Novinky, Robert Rohál

Dva sály bystřického zámku patří v těchto dnech výstavě Československý filmový plakát 1930 - 1992. Prezentace dobových plakátů byla sestavena z unikátních sbírek dnes již známého filmového sběratele Vítězslava Tichého.

Foto: Robert Rohál

Dobové plakáty slavných prvorepublkových filmů tvoří podstatnou část výstavy.

Článek

Dnes je už známo, že filmové plakáty dnes slouží hlavně k propagaci filmu a hvězd - a tomu odpovídá jejich komerční a víceméně unifikovaný styl. Oproti nim plakáty z někdejšího socialistického Československa mají nemalou uměleckou hodnotu - ne nadarmo se o nich mluvilo jako o fenoménu, který neměl nikde jinde obdobu.

Přední čeští a slovenští výtvarníci se při jejich tvorbě takříkajíc umělecky „vyřádili". Něco takového už dneska není možné. To činí československé filmové plakáty nejen unikátními, ale i sběratelsky cennými, což dokládá i současná výstava v bystřickém zámku.

Zatímco první výstavní sál patří především plakátům z období první republiky, druhý sál zdobí proslulé plakáty z období šedesátých až devadesátých let minulého století. A tak tu návštěvníci uvidí dobové plakáty z filmů jako Extase, Kristián, Ducháček to zařídí, Ať žije nebožtík, Babička nebo Dívka v modrém stejně jako plakáty z pozdějšího období, které byly vizitkou filmů Poslušně hlásím!, Černý Petr, Zahrada, Ucho, Žert,  Radúz a Mahulena. Kristové roky, Valerie a týden divů, Všichni dobří rodáci, Kdo chce zabít Jessii? a mnoha dalších.

Vedle toho si mohou návštěvníci přečíst i jména tvůrců, přičemž zjistí, že některé plakáty jsou i dílem samotných výtvarně zdatných režisérů, například Juraje Jakubiska nebo Jana Švankmajera. Efektní však zůstává i prezentovaná tvorba Zdeňka Vlacha, Jana Weberta, Josefa Vyleťala, Olgy Vyleťalové, Otto Ušáka, Albera Jonáše nebo Káji Saudka.

"Prázdninová" výstava Československý filmový plakát 1930 - 1992, která byla zahájena v polovině letošního července a potrvá do 28. srpna, je otevřena denně kromě pondělí, a to vždy od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Výjimkou bude sobota 6. srpna, kdy proběhne v netradiční čas - v 17 hodin - komentovaná prohlídka. Tu provede majitel sbírky Vítězslav Tichý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám