Hlavní obsah

Zámek Uherčice, učebnice slohů, čeká na svoji obnovu. Dnes nabízí k prohlídce i kolonii netopýrů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obnova hradu Karlštejn a zámků Telč, Uherčice a Zákupy v příštích několika letech si vyžádá přes 530 miliónů korun a bude z 85 procent hrazena z prostředků EU. Během rekonstrukce zůstanou památky přístupné veřejnosti. Obnovu zámků Telč a Uherčice slavnostně zahájili 20. července na zámku v Telči.

Foto: NPÚ

Zámek Uherčice

Článek

„Dnes zahajované projekty představují v případě Telče jednu z památek UNESCO a v případě Uherčic naopak památku, která je veřejností spíše opomíjena. V obou případech se však jedná o unikátní a hodnotné zámecké areály, které si zaslouží pozornost i naši nejvyšší péči. Jsem ráda, že podobných obnov nás čeká v příštích letech hned několik,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Cílem projektu Státní zámek Telč – Růže Vysočiny je zachování této památky UNESCO pro další generace a současně její zpřístupnění co největšímu počtu návštěvníků. Projekt zahrnuje interiérovou i exteriérovou stavební obnovu objektu včetně inženýrských sítí a restaurování mobiliárních předmětů. Po dokončení budou veřejnosti zpřístupněny expozice Zámeckého muzea a instalovaného depozitáře v prostorách bývalého pivovaru. Rozpočet obnovy je vyčíslen na 211 milionů Kč.

Projekt Zámek Uherčice – šlechtické sídlo jako divadelní scéna směřuje k záchraně a rehabilitaci tohoto zámeckého areálu a je zaměřen na vzorovou památkovou obnovu nejhodnotnějších částí zámku. V severním křídle zámku, ve kterém je reprezentativní Banketní sál, budou restaurovány nástěnné malby, dřevěné podlahy a repasována okna a dveře. Zřízeny budou nové expozice i prohlídková trasa. Obnova národní kulturní památky zámku Uherčice je vyčíslena na téměř 111 miliónů Kč.

Rozlehlý zámecký areál vznikl na místě původní gotické tvrze zbudované po roce 1493 Leopoldem Krajířem z Krajku. V průběhu 16. století se proměnila tvrz v impozantní renesanční rezidenci a hospodářské centrum panství. Raně barokní úpravy a dostavby v 17. století dotvořily vzhled zámku do dnešní podoby. Součástí úprav bylo i doplnění interiérů zámku o bohatou štukovou výzdobu. Klasicistní úpravy po roce 1800 se zaměřily zejména na interiér zámku. Dvě renesanční zahrady byly doplněny barokním parkem, který byl na počátku 19. století rozšířen o rozlehlý přírodně krajinářský park.

Díky různým stavebním a uměleckým epochám, které jsou do historie Uherčic vepsány dodnes, je zámek označován jako "učebnice slohů". Bohatá umělecká výzdoba interiérů se přes částečné narušení zachovala ve velmi autentické podobě.

Po konfiskaci zámku byla zahájena komplexní památková obnova zámku Uherčice v roce 1996, kdy jej převzal do správy NPÚ. Zámek se však nacházel v situaci blížící se zániku. Od té doby bylo již proinvestováno 90 miliónů Kč.

Dnes mohou návštěvníci shlédnout dva okruhy. Prohlídkový okruh základní zahrnuje vstupní a hlavní nádvoří, salony západního křídla včetně barokního komorního divadla, banketního sálu, letní jídelny a zámecké kaple.

Prohlídkový okruh B vede nejstarší částí zámeckého komplexu, tzv. starým zámkem z poloviny 16. století, který vznikl přestavbou pozdně gotické tvrze.

Mimořádná prohlídková trasa představuje zámecké sklepy zejména v souvislosti s pravidelným monitoringem výskytu chráněných a ohrožených druhů netopýrů a odborným výkladem. Mimořádné prohlídky probíhají koncem srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám