Hlavní obsah

Zámek Stekník představí dobu jeho posledních majitelů na novém prohlídkovém okruhu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Zámek Stekník patří k nejvýznamnějším tuzemským rokokovým stavbám. Letos otevře návštěvníkům více než polovinu obnovených interiérů včetně nově zrestaurovaných prostor (sala terrena). Nový prohlídkový okruh představí zámek za doby jeho posledních majitelů, rodiny švýcarského konzula Gérolda Détaindre.

Foto: zámek Stekník
Článek

Na místě zámku stávala kolem roku 1600 středověká tvrz. V roce 1681 koupil zbytky vyhořelé tvrze bohatý žatecký měšťan Jan Jiří Kulhánek, později nobilitovaný do šlechtického stavu s přídomkem z Klaudensteina, a na místě tvrze staví zámek ve stylu vrcholného baroka.

Ve 2. polovině 18. století za jeho vnuka Jana Františka došlo k rokokové úpravě objektu. Fresky a nástěnné iluzivní malby pokryly stěny a strop sala terreny, obytných pokojů, reprezentačního sálu a kaple. Kaple byla vybavena nástěnnými obrazy Ignáce Raaba. V téže době se urbanistické pozornosti dostalo i okolí zámku, jak o tom svědčí výzdoba přístupové komunikace sochami nebo přestavba vrchnostenského dvora. Vznikla tak krajinářská kompozice v duchu barokního souborného díla tzv. Gesamtkunstwerku.

Roku 1796 byl Stekník prodán rytíři Antonínu Josefu Korbovi z Weidenheimu. V držení tohoto rodu byl zámek až do roku 1892. Poté přešel dědičně v držbu rodiny Hennetů, která ho prodala v roce 1907 Fridrichu Gimbelovi. Po něm zdědil Stekník švýcarský konzul Gérold Déteindre, který byl posledním soukromým majitelem.

Zámek Stekník prochází postupnou obnovou od roku 1997. „V současné době je hlavní část restaurování již ukončena a zámek čeká příprava instalace nové prohlídkové trasy, prezentující objekt za posledních majitelů. Trasu tvoří prostor sala terreny, chodby, jídelny, kuchyně, pánského pokoje a tzv. rohového pokoje, její součástí je také překrásně zrestaurovaný hlavní sál, s odkrytou původní pozdně barokní výmalbou z 2. poloviny 18. století znázorňující antický chrám s alegoriemi čtyř živlů. Autorem maleb je Christoph Seckel, malíř vedut pozdního baroka, mistr perspektivy, kterou uplatnil velkoryse také na malbách zámeckého sálu. Nová prohlídková trasa na zámku Stekník bude otevřena 3. července,” uvedla Mgr. Jana Zajíčková, kastelánka zámku Stekník.

„Společně s kaplí a chodbou je touto obnovou, která byla financována Ministerstvem kultury ČR, dokončena rekonstrukce celého západního křídla zámku. Po více než dvacetileté správě objektu Národním památkovým ústavem dojde v letošním roce k plnohodnotnému zpřístupnění více než poloviny obnovených interiérů návštěvnické veřejnosti,” dodala kastelánka.

Obnova interiérů zámku Stekník v tzv. II. etapě probíhala od roku 2016 do konce roku 2018. U příležitosti Mezinárodního dne památek ve dnech 13. a 14. dubna připravil zámek možnost navštívit prostory, které prošly v letech 2017–2018 restaurováním, a to: v 10.30 a 12.30 hodin.

Sezónu, v pořadí již 7., zahájí zámek v sobotu 30. března. Bohatý kulturní program čeká návštěvníky však po celý rok, například již v dubnu o Velikonocích (19. - 22.) se koná Hledání velikonočního zajíčka v zámeckých zahradách za sladkou odměnu, dále Sraz socialistických vozidel, Prohlídky s členy hraběcí rodiny, Rytířské slavnosti, Hradozámecká noc, Evropské dny kulturního dědictví, Svátek sv. Václava nebo Vánoční koncert v zámecké kapli.

Reklama

Výběr článků

Načítám