Hlavní obsah

Zámek plný kouzel

Novinky, Dagmar Vačiljová Stehlíková

Poslední říjnový víkend na Státním zámku Libochovice patřil pohádkám.

Foto: Dagmar Vačiljová Stehlíková
Článek

Stejně tak jako k Rumcajsovi patří Manka a Cipísek, tak k zakončení návštěvnické sezóny na Státním zámku Libochovice patří akce Zámek plný kouzel. Také letos se na konci října, v Purkyňově rodišti, setkali milovníci pohádek.

V pátek 26. a sobotu 27. října se v zámeckých interiérech procházel sněhulák Olaf s královnou Elsou a čarodějnice s princeznou Jasněnkou. Pejsek s kočičkou pekli dort, Jeníček s Mařenkou přechytračili zlou Ježibabu a čert potrestal chamtivou Dorotu Máchalovou. V čarodějné škole tančila Saxana, myslivec vyprostil Karkulku vlkovi z břicha a Křemílek s Vochomůrkou mlsali jahody. V těchto rolích se představili průvodci, zaměstnanci a přátelé libochovického zámku.

Opravdovým bonbónkem pak byla scénka v reprezentativních prostorách Saturnova sálu. Zde zazářily děti z místního divadelního kroužku, které si připravily pohádku Ať žijí duchové.

Při příchodu návštěvníků omladina (Anetka, Adélka V., Markétka, Bára, Lili, Adélka K., Tom, Kuba E. a Séba) diskutovala o opravě hradu Brtníku. Najednou se zjevila krásná Leontýnka (Anička) a zazpívala svou smutnou píseň Dumky, žalky. Svou dceru brzy následoval její otec, rytíř Brtník z Brtníku. Občerstvil se francovkou a společně s dětmi a návštěvníky písničkou Skřítkové, zedníci přivolali trpaslíky (Viki, Bára, Zuzka, Kája, Lucinka, Miky a Kubíček V.). Ti rozesmáli publikum a společnými silami opravili hrad Brtník. Na závěr si ještě s návštěvníky zatancovali.

Stovky spokojených návštěvníků svým potleskem a smíchem ocenily výkony všech účinkujících. Na nádvoří zámku voněly pražené mandle, klobásy, trdelníky, medovina a perníčky. Všem bylo fajn a už se těší na příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám