Hlavní obsah

Zámek Mníšek pod Brdy ožije pohádkami, grilováním i první republikou

Novinky, Jana Digrinová

V sobotu 24. května zve zámek v Mníšku pod Brdy rodiny s dětmi na Podvečerní prohlídky, v neděli 25. května pak lze navštívit pohádkové skřítky na prohlídkách Putování za zámeckými skřítky. V nabídce je i sobotní grilování v zámecké zahradě a seznámení s životem za první republiky na klasických prohlídkách.

Foto: Anna Čelouchová

Navštivte grilování nebo prohlídku z doby První republiky na zámku Mníšku pod Brdy.

Článek

I za teplých a slunečných dní se na hradech a zámcích objevují duchové a pohádkové bytosti. Chodí po hradbách, po chodbách plných paroží nebo temnými místnostmi a prochází stěnami tam i zpátky.

Také do Mníšku zavítají v sobotu 24. května tajemné bytosti, které znáte z pohádek a pověstí. Navštivte je na Podvečerních prohlídkách.

K nejoblíbenějším určitě patří bílá paní, která je oblečená do bílého roucha s typickým špičatým kloboukem se závojem. Někdy nosí také rukavičky. Když mají ovšem rukavičky černou barvu, schyluje se k nějakému neštěstí! Bílá paní se tak zjevuje před majiteli panství a varuje příslušníky rodu před nebezpečím.

U nás ale nic takového nehrozí, žádné obavy mít nemusíme. Bílá paní k nám do Mníšku zavítá, aby mohla pozdravit děti a zamávat jim na arkádách.  

Nebude to ale jediná bytost, kterou u nás potkáte. Před 350 lety žil na mníšeckém panství osvícený a ušlechtilý pan Servác, na jehož památku se nám zjevuje postava anděla, který slétl z nebe.

Rytíř Servác byl velice oblíbený. Svou pílí a statečností zbohatl a nezapomínal ani na chudé poddané. Anděl v zámecké kapličce nám o něm bude vyprávět a navíc dětem sdělí důležité poselství. Kdo si ho pozorně vyslechne, bude hned poté povýšen na princeznu nebo rytíře ze zámku.

Statečné a nebojácné malé šlechtice zveme po prohlídce ještě do Kouzelného sklepení plného dalších pohádkových postav. Po prohlídkách zámku se v sobotu od 19 hodin můžete posilnit na příjemné letní grilovačce, kterou pořádá zámecká restaurace. Gurmánský zážitek a milé posezení zpříjemní i poslech hudby v podání country skupiny Balzám.

I v neděli 25. května myslíme s prohlídkami na dětské návštěvníky. Pohádková průvodkyně vás tentokrát zavede na prohlídku Putování za zámeckými skřítky. U nás je potkáte jako docela sympatické malé bytosti.

Někdy se ale tito skřítci převtělují do nehezké zvířecí podoby a to byste je určitě neradi potkali. Například jeden z nich se pohybuje jako slizký had, druhý jako ošklivé osminohé zvíře. Které to asi je? Dětské prohlídky nezapomeňte rezervovat na tel. čísle 318 590 261.

Pokud byste chtěli navštívit zámek na klasických prohlídkách, žádnou rezervaci nebudete potřebovat. Pozvat vás můžeme do honosných reprezentativních sálů, mezi kterými nechybí jídelny nebo kaple s cenným vybavením, a do soukromých komnat posledních pánů na Mníšku. Tyto komnaty jsou zařízené, jako kdyby je paní hraběnka a její manžel právě opustili.

Uvidíte jejich ložnice, koupelny i splachovací záchod. Jednotlivé prohlídky na sebe navazují, celý zámek je možno si prohlédnout za 65 minut. Zámecké komnaty věnované bydlení nižší šlechty za první republiky, se vám určitě zalíbí.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám