Hlavní obsah

Zámek Lysice otevírá své brány i na Silvestra

Novinky, Kateřina Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stalo se již tradicí, že s prvním adventním víkendem obohatí komnaty lysického zámku vánoční výzdoba a ony se tak mohou naposled v roce představit ve své plné kráse návštěvníkům. Poslední možnost k návštěvě v letošním roce bude na Silvestra.

Foto: Kateřina Konečná

Zámecká brána

Článek

S příchodem adventního času hledá spousta z nás místa, kde pocítíme tu pravou vánoční náladu plnou vůní, klidu, ale i očekávání. Jedním z těchto míst je zámek Lysice. Ti z vás, kteří zámek navštívili o prvním adventním víkendu nebo na Boží hod vánoční, mi jistě dají za pravdu.

Blížící se svátky jsou cítit všude kolem vás a to ještě ani nejste uvnitř zámku. První záchvěvy vás čekají hned při vstupu do pokladny a vedlejšího salonku, který je mimo jiné provoněný lahodnou medovinou. Zámecké nádvoří zase provonělo několik různě nazdobených vánočních stromečků. Jejich prohlídkou si můžete zkrátit čekání na prohlídku zámeckých komnat.

V zámku vás průvodkyně seznámí nejen s jeho historií, ale dozvíte se i něco málo o slavení vánočních svátků v době, kdy zámek obývala rodina Dubských z Třebomyslic. V knihovnách se navíc zachovalo několik starých kuchařek, takže nebude chybět i nějaký ten recept. Vánoční výzdoba je potom samostatnou kapitolou, která každý rok něčím mile překvapí.

Jediným drobným mínusem je, že Vánoce jsou v zimě, takže nezapomenout čepici a rukavice i při vstupu do zámku. Tak jako tak budete po prohlídce rádi, když stánek s medovinou bude stát na svém místě. Ale i to podtrhuje celkový příjemný dojem, který z návštěvy budete mít. Pokud si tedy chcete zpříjemnit i poslední den v roce, vydejte se do Lysic.

Reklama

Výběr článků

Načítám