Hlavní obsah

Zámek Loučeň zahájí advent křtem obřího adventního věnce

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent zahájí na zámku Loučeň 1. prosince křtem největšího adventního věnce v Česku a vernisáží vánočně vyzdobené zámecké expozice s příběhem vánočního stromečku. Velkolepou podívanou doplní vyprávění, jak se slavily křesťanské Vánoce, proč zapalujeme adventní svíce nebo jak sem pronikla tradice.

Foto: zámek Loučeń
Článek

K Vánocům, svátkům klidu a rodinné pohody neodmyslitelně patří také tradice a zvyky. Výzdoba adventním věncem je jedna z mnoha krásných vánočních tradic, která slouží k odpočítávání čtyř týdnů období adventu. Mívá formu kulatého věnce z větví jehličnanů ozdobený se čtyřmi svícemi, kde často bývá uprostřed ještě pátá svíčka, která má symbolizovat Pannu Marii, Vánoce nebo přímo Ježíše Krista.

Věnce a svíce se zřejmě používaly již před příchodem křesťanství. Zelené rostliny, kruhový tvar slunce a svíčky byly jako protiklad k okolní zimě a tmě. V příbytcích tak věnce sloužily k příjemnému bydlení dobrých duchů, zatímco ty zlé odháněly. V křesťanství má kruhový tvar připomínat Boží věčnost, jednotu a vzkříšení, zeleň zas život, věčnost a stálost ve víře.

Advent se Křtem největšího adventního věnce

V sobotu 1. prosince se zámek Loučeň představí návštěvníkům ve vánočním hávu. Zajít sem lidé mohou na odpolední křest největšího adventního věnce v celém Česku. Obří věnec ozdobí kruhovou zámeckou kašnu a svým průměrem 15,67 metru bude lákat návštěvníky až do Tří králů.

Od roku 2010 loučeňský zámek každoročně zahajuje advent krásným rituálem, při kterém čtyři andělé v doprovodu Bílé paní loučeňské, slavnostně rozsvěcí svíce na adventním věnci a žehnají klid a lásku pro celé předvánoční období.

První svíčka na adventním věnci se bude zapalovat už v sobotu 1. prosince, neboť dle dob minulých začínal nový den východem první hvězdy dne předcházejícího. Program bude připraven od 14 hodin.

Kromě samotného křtu největšího adventního věnce, zapsaného do České knihy rekordů, se všichni mohou těšit na vyzdobenou zámeckou expozici. Vernisáž vánočně vyzdobené expozice začíná v 11 hodin, prohlídky zámku se uskuteční dále každých 30 minut

Příběh 18 vánočních stromečků na jednom místě

V každé zámecké komnatě na návštěvníky čeká vždy jiný vánoční stromek se svým příběhem: staročeský lidový, zavěšený špičkou dolů, knížecí secesní, skleněný, zpívající, čokoládový, peříčkový, květinový, ale i neviditelný…

Nepůjde ovšem jen o velkolepou podívanou. Během prohlídky zámku si děti poslechnou, jak se slavily křesťanské Vánoce za první republiky, proč zapalujeme adventní svíce a co je to půst, proč se staví betlém, jak k nám pronikla tradice zdobení vánočního stromku a kde najdeme její původ, co to byl Strom Republiky a jak se k nám zatoulal Děda Mráz, proč se na zámku pekly obří vánočky, kdy a proč se chodilo koledovat nebo proč si doma rozvěšujeme jmelí.

Akce se koná 1. prosince 2018 - 6. ledna 2019. V sobotu, neděli a o vánočních prázdninách jsou prohlídky denně od 11 do 16 hodin, vždy každou hodinu, ve všedních dnech je prohlídka ve 14, 16 a 17 hodin - rezervace nutná.

Koncert sboru Svaté Cecílie z Poděbrad

Návštěvníci zámku Loučeň si mohou odvézt domů ještě pár dalších zážitků: především dospělé jistě povznese do té správné sváteční nálady Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby, tentokrát v podání Sboru sv. Cecílie z Poděbrad.

Reklama

Výběr článků

Načítám