Hlavní obsah

Zámek Loučeň láká návštěvníky v září na speciální vstupné

Novinky, Ivana Kvasnicová

Po krásném létu plném koupání a opalování zve podzim k výletům a procházkám do přírody. A právě jeden světový unikát můžete navštívit na zámku Loučeň - labyrintárium. V září ve všední den s padesátiprocentní slevou pro dvojice do labyrintária i do zámku (denně včetně státního svátku 28. září od 10 do 17 hodin).

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Zámek Loučeň se nachází nedaleko Prahy, mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví, asi tak hodinku cesty autem z Prahy. Barokní památku s původními interiéry rodiny Thurn-Taxis na přelomu 19. a 20. století obklopuje rozlehlý anglický park se souborem 11 labyrintů a bludišť.

Zámek nabízí hrané prohlídky s kostýmovanou postavou, speciální dětské či čokoládové prohlídky, ale i pikniky v zámeckém parku a soutěže a programy o zámeckých slavnostech pořádaných vždy první sobotu v měsíci. Zámeckými komnatami vás provede kostýmovaný komorník Jeho Jasnosti, případně samotný kníže či kněžna. Dozvíte se atraktivní příběhy života na zámku zhruba před sto lety.

Po prohlídce zámku k podzimní procházce láká návštěvníky labyrintárium v zámeckém parku. Soubor jedenácti zcela rozličných zahradních labyrintů a bludišť je velkou atrakcí, která zámek odlišuje od ostatních hradů a zámků. 

Milovníci přírody se mohou věnovat především zámeckému parku a jeho exotickým dřevinám, mezi nimiž vyniká chráněný liliovník tulipánokvětý, strom původem ze Severní Ameriky, jehož loučeňský exemplář je starý asi 170 let a vždy na přelomu května a června se obsypává nádhernými sytě žlutými květy.

Ke krásné procházce je vhodné i malé občerstvení a takový piknik pod staletými buky, či romanticky vykotlaným, stále statným dubem topolovitého vzrůstu chutná obzvlášť znamenitě - piknikové koše plné dobrot zakoupíte i na zámku, kde vám zapůjčí k posezení i deku.

Speciální akci připravil zámek pro své návštěvník na září. Ve všední den lidé přicházející ve dvojici mají 50procentní slevu, tedy platí z páru jen jeden, druhý může poznávat zdejší proslulé labyrintárium i zámek zdarma. Tedy za každého platícího návštěvníka má vždy jedna osoba v jeho doprovodu nárok na volný vstup.

Vyrazíte-li kterýkoli den od pondělka do pátku na rodinný výlet, nebo na příjemnou návštěvu zámku či labyrintária s přáteli, platit bude vždy jen polovina z vás. "Už loučeňské prázdninové pondělky za poloviční vstupné se setkaly s velkým ohlasem návštěvníků, proto jsme se rozhodli šetřit peněženky našich návštěvníků i v září, a to hned od pondělka do pátku," řekla Kateřina Šrámková, jednatelka společnosti Loučeň.

"Ke každé zakoupené vstupence má kdokoli, vyjma organizované autobusové zájezdy včetně školních skupin, nárok na druhou vstupenku zdarma. Úlevu poskytujeme postupně od nejslabších věkových a sociálních skupin k těm zajištěnějším. Začínáme tedy od dětí přes studenty a seniory po dospělé," vysvětlil Jiří Senohrábek, manažer zámku.  

Reklama

Výběr článků

Načítám