Hlavní obsah

Zámek Loučeň láká na Svatohubertské slavnosti

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco konec října na Loučeni bude patřit dětem, kde na ně čekají od soboty 26. do středy 30. října čokoprázdniny a k nim příjemný dárek, hned první listopadovou sobotu tu bohatým programem oslaví svátek sv. Huberta. Svatohubertské slavnosti se zvěřinovými hody zakončí Svatohubertská mše svatá.

Foto: zámek Loučeň
Článek

„Máme jasné lákadlo - a to jsou naše čokoládové prohlídky, během nichž se děti i jejich rodiče dozvědí o čokoládě hodně zajímavého, ale hlavně: ochutnají přímo v zámeckých pokojích postupně hned několik druhů čokolád," řekl kastelán zámku Vratislav Zákoutský.

A co navíc hodně ocení dospěláci: po celé prázdniny neplatí děti na Loučeni žádné vstupné. „To se netýká jen jedinečných čokoládových prohlídek, ale také vstupu do oblíbených labyrintů. Pokud tedy absolvujete s dítětem vše, co o prázdninách zámek Loučeň nabízí, utratíte za něj jen symbolických 40 Kč za zkonzumovanou čokoládu," sdělila Kateřina Šrámková, ředitelka zámku Loučeň.

Čokoládové prohlídky se na zámku těší oblibě již delší dobu. V létě  tradičně přichází jejich hodina po páté v podvečer, ale během podzimních prázdnin budou čokoládové prohlídky volně rozloženy do celé provozní doby. A navíc, když jsou to prohlídky prázdninové, bude komentář přizpůsoben dětskému publiku a na závěr ochutnáte ručně dělanou pralinku, dětskou pro děti, pro dospělé budou i pralinky dámské a pánské od pana Přebindy z firmy Královská čokoláda.

Během celých čokoprázdnin děti neplatí žádné vstupné a pohádky v zámecké oranžerii se hrají od soboty 26. do pondělí 28. října.

Svatohubertské slavnosti

Již poosmé se uskuteční první listopadovou sobotu na zámku Loučeň  Svatohubertské slavnosti.

Jeho  knížecí Jasnost Alexandr Jan Vincent Princ z Thurnů a  Taxisů vás spolu s Českomoravskou mysliveckou jednotou a časopisem Myslivost zve 2. listopadu na svůj zámek Loučeň na Svatohubertské slavnosti.

Kníže Alexandr byl po celý život velkým myslivcem a nadšeným lovcem. Svědčí o tom i Jabkenická obora. Obora, založená rodem Fürstenberků, byla v majetku rodu Thurn-Taxisů od roku 1804 postupně zaplňována jelenovitou zvěří i různou exotickou zvířenou včetně bizonů, klokanů, pštrosů a plameňáků. Vznikly také rybníčky s líhní pro pstruhy. Dnes se využívá pro chov daňků.

Jabkenice proslavil hudební skladatel Bedřich Smetana. Bedřich Smetana v letech 1875 až 1884 zde bydlel v myslivně. Malebné okolí bylo inspirací pro opery Hubička a Čertova stěna a kvartet Z mého života.

Na zámeckém nádvoří se budou střídat trubači, sokolníci, kynologové či vábiči. Seznámíte se s dlouholetými tradicemi české myslivosti, která jsou nedílnou součástí naší kulturní historie. Spolu s Dámami české myslivosti  pro malé návštěvníky připravil zámek vědomostně zábavné soutěže v zámecká oranžerii. Svou účast také přislíbila řada osobností myslivecké veřejnosti.

V rámci Svatohubertských slavností uspořádá zámek Loučeň výstavu obrazů jednoho z nejznámějších malířů přírody a mysliveckých tradic Evropy Václava Nasvětila.

Po celý den se na zámku budou konat prohlídky s kostýmovanou postavou ze zámecké minulosti.

Program budou provázet zvěřinové hody s bohatým menu. V kraji Bohumila Hrabala, kde je pojem zvěřinové hody synonymem pro Slavnosti sněženek, si můžete vybrat, zda-li se zelím nebo se šípkovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám