Hlavní obsah

Zámek Kratochvíle připomene vlivné Rožmberky v dějinách evropské diplomacie

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prohlídky zámků a hradů s pokyny "vpravo vidíte, vlevo vidíte" se stávají minulostí. Památky ožívají v poslední době tematickými projekty, které připravuje Národní památkový ústav. Tento rok navazuje cyklus Po stopách šlechtických rodů akcí o diplomacii, na níž se rody v zájmu českých zemí podílely.

Foto: Vratislav Konečný

Jihočeský zámek Kratochvíle

Článek

Diplomacie na památkách

Zapojí se zámky Červená Lhota, Český Krumlov, Hluboká, Kratochvíle a Třeboň a hrady Rožmberk a Nové Hrady. Objekty oficiálně otevírají na Velký pátek, některé ale uvítají návštěvníky i dříve.

Projekt Šlechta českých zemí v evropské diplomacii slavnostně zahájí 22. března v Černínském paláci na Hradčanech, někdejší rezidenci diplomaticky aktivního rodu Černínů a v současném sídle ministerstva zahraničí. Vyvrcholí v červenci novou expozicí v Jindřichově Hradci v červenci novu expozici věnovanou diplomatickým aktivitám příslušníků černínského rodu s názvem Dokonalý diplomat a podtitulem Černínové – vyslanci, cestovatelé, sběratelé.

Kastelánské prohlídky na Hluboké připomenou osudové okamžiky v životě příslušníků schwarzenberského rodu v rámci projektu Století republiky, na zámku v Českém Krumlově připravují Zahradnické muzeum. Novinkou bude hudební letní festival Jihočeská intermezza, který ve spolupráci s NPÚ připravila Jihočeská filharmonie.

Na vimperském zámku pokračuje rozsáhlá obnova z evropských dotací. Při rekonstrukci věže Jakobínka v Rožmberku letos pomůžou dobrovolníci. Sběratele potěší nové vstupenky, které budou moci vlepovat do speciálního zápisníku. K akci se připravuje výpravná publikace, která vyjde v prosinci 2018.

Zámek Kratochvíle kratochvilně

Zámek Kratochvíle zahájí sezónu na Velký pátek 30. března. Na Velikonoční pondělí je přichystána zejména pro nejmenší návštěvníky Velikonoční hra v zámecké zahradě.

„V zahradě budou ukryty otázky a úkoly, po nalezení všech a po vyřešení úkolů získají děti malovaného průvodce Objevování renesanční zahrady zámku Kratochvíle,“ vysvětluje kastelán Vojtěch Troup. K Mezinárodnímu dni památek je připravena veřejná přednáška pana prof. Martina Hilského s názvem Shakespeare a hudba, která se uskuteční 25. dubna v Horním sále renesanční vily. 

„V souvislosti se Dnem evropského kulturního dědictví plánujeme na neděli 9. září oblíbenou tradiční pouť k oslavě svátku Narození Panny Marie. Dne 18. května bude zahájen letní provoz v zahradním pavilónu Markéta výstavou významného evropského malíře a ilustrátora Miloslava Troupa, která se zaměří na jeho ilustrační tvorbu. Výstava končí 30. června. V souvislosti s ”Rokem diplomacie” je připravena výstava (od 3. července do 9. září), která připomene atmosféru lovů v rožmberském loveckém letním sídle. Mimo jiné plánujeme na sobotu 28. července také velmi oblíbenou Tančírnu Kratochvíle 2018 - hudebně taneční večer se swingovým orchestrem ZatrestBand v čele s kapelníkem Petrem Píšou,“ doplnil výčet kulturních akcí kastelán Troup.

Další památky

Hluboká první návštěvníky na hlavní prohlídkové trase přivítá již 20. března.  Klášter Zlatá Koruna a hrady Landštejn a Nové Hrady otevírají na Zelený čtvrtek, 29. března.

Během velikonočních svátků bude otevřeno i v pondělí, zavíracím dnem se stane úterý 3. dubna. Kvůli obnově Horního zámku ve Vimperku bude provoz zahájen až od 30. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám