Hlavní obsah

Zámek Klášterec nad Ohří je v dobrých rukách kastelána Petra Hybnera

Novinky, Lenka Žáčková

Zámek vzkvétá pouze v rukách dobrého kastelána... Další místo, kde jsem se o tom mohla přesvědčit, je Zámek Klášterec nad Ohří. Když mě před časem zval kastelán Ing. Petr Hybner do Klášterce, říkal mi, ať si na návštěvu rezervuji celý den. V duchu jsem se pousmála: Co bych tam asi celý den dělala…

Foto: Archív Zámek Klášterec nad Ohří

Zámek Klášterec nad Ohří

Článek

Zámek prochází od roku 2008 mnoha změnami rekonstrukčního charakteru: výměna oken, oprava fasád, svodů, vybudování nové recepce a přemístění zázemí pro návštěvníky.

Výčet zakončil Petr Hybner větou o funkčnosti kamen na zámku: „Levnější provoz kamen je sice prioritou, ale romantiku vůně tohoto způsobu topení nic nenahradí“. V tento moment jsem pochopila, že jsem lapena nadšencem, který své práci vdechuje duši a urychleně jsem přeorganizovala zbytek dne.

Zámek Klášterec patří k nejvýznamnějším historickým sídlům severozápadních Čech. Název zámku i města je staročeským označením malého kláštera, který založili kolem roku 1250 benediktini. Zámek prošel držením pánů ze Šumburku, Viléma z Illburgu a rytířů z Fictumu, kteří ho přestavěli na renesanční zámek, avšak těm byl pro účast na stavovském povstání 1621 zkonfiskován a následně odprodán Kryštofu Šimonovi svobodnému pánovi Thumovi.

V 17. století Michal Oswald Thun přistoupil k přestavbě sídla - zámek dostal čtyřkřídlou dispozici a byl obklopen nově založeným parkem se salou terrenou a arkádovou chodbou. Sochařskou výzdobu vytvořil Jan Brokof. Po 2. světové válce zámek přešel do majetku státu a v letech 1950-1952 se zrodila idea instalovat v zámku expozici českého porcelánu. V pokojích tzv. Piana nobile je instalován vývoj českého porcelánu od jeho počátku až po moderní produkci. 

V momentě, kdy se Petr Hybner dostává k jednotlivým prohlídkovým okruhům, začala dcera Eliška škemrat, že by mi ráda provedla, samozřejmě v doprovodu svého otce, a já jsem rozhodně neměla žádných námitek.  

Okruh I. Porcelánový: Prohlídka muzea porcelánu je v 21 sálech a dokumentuje více než 220letou historii výroby porcelánu v Čechách. V dobových vitrínách a interiérech je vystavena produkce manufaktur a porcelánek.  Ve 4 místnostech je expozice počátků světové výroby porcelánu – čínského, japonského, evropského. Nově je zařazena expozice na téma „Příběhy majetku obětí holocaustu“.

Okruh II. Pohádkový: Při Prohlídce Pohádkové Země Vítězslavy Klimtové a expozice loutek rodiny Matěje Kopeckého instalovanou ve sklepních prostorách zámku, byla Eliška ve svém živlu. Tento okruh zahrnuje stálou expozici keramiky kláštereckého samouka Stanislava Hlaváče. Okruh je zakončen výstupem na zámeckou vyhlídkovou věž, kde je nainstalována stálá výstava na téma pověstí a legend.

Okruh III. Atraktivity: Zahrnuje stálou expozici drahých kamenů, těžby a zpracování železných rud v Krušných horách a zámeckou knihovnu, která se dočkala důstojného umístění a je chloubou zámku. K okruhu patří také výstup na zámeckou vyhlídkovou věž a zakončen je prohlídkou zámeckého areálu s návštěvou Thunské hrobky.

Počátkem července na zámku již 10 sezón zní hudba, a to díky festivalu Klášterecké hudební prameny, za kterým stojí houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. V den mé návštěvy se konal koncert Jižanské melodie v podání Pavlíny Senič, která v nedalekém Perštejně prožila své dětství.

Reklama

Výběr článků

Načítám