Hlavní obsah

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou, ojedinělá barokní óda na krásu na Vysočině

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejnavštěvovanějších památek Vysočiny mohutný barokní zámek v Jaroměřicích na Rokytnou nese označení moravské Versailles. Přirovnání ke francouzskému královskému zámku je u nás trochu inflační. Přízvisko slezské Versailles nesou Slezské Rudoltice, dalším objektem je zámek ve Vizovicích.

Foto: Vratislav Konečný

Jaroměřický zámek ze zahrady

Článek

Přirovnání k cizině je u nás v oblibě, třeba hanácké Atény Kroměříž, moravské Athény Moravská Třebová. Českými Athénami bývá označována Kutná Hora, máme tu českou Sibiř, Kanadu, Švýcarsko, Ameriku… Ani nemusíme jezdit za hranice - svět nám leží u nohou.

Jaroměřice jsou nádherným zámkem zakomponovaným do rozsáhlé francouzské zahrady přecházející za říčkou Rokytnou do anglického parku.

Při pohledu z náměstí se jaroměřický zámek nezdá tak mohutný, jak působí na návštěvníka právě z parku. Čestný dvůr je velký, ale neodhaluje zámek v plné kráse. Ta se vyjeví až při pohledu na zadní trakt.

Prví česká opera pochází z Jaroměřic

Objektu vévodí mohutná kopule a vysoká věž s hodinami, robustní křídla se rozebíhají na obě strany. Prvotně tu stávala středověká tvrz, v 16. století ji nahradil renesanční zámek, začleněný do nynější stavby.

Dosud málo důležitým Jaroměřicím přinesl slávu a obdiv rod Questenberků. Za nich se staly Jaroměřice kulturním centrem známým v celé Evropě. Jan Adam Questenberk (1678 - 1752) přinesl do zapadlého kouta Vysočiny nádheru a pompu. Panství bylo proslulé kapelou, jejímž kapelníkem byl český hudební skladatel František Václav Míča. Jeho skladba O založení města Jaroměřice se stala první českou operou, Questenberkové zřídili na zámku velkou knihovnu, divadlo, galerii.

V roce 1752 Jaroměřice převzal pod správu Václav Antonín z Kounic-Rietbergu. V roce 1897 byl po dlouhém soudním dědickém sporu jaroměřický velkostatek Nejvyšším soudem Rakouska přiřčen Rudolfu Kristiánu z Vrbna a Bruntálu, jeho majetek pak v roce 1927 zdědila jeho manželka Elvíra (původně bavorská princezna). Za války byl v držení říšských drah.

Interiéry v barokní podobě

Expozice jsou rekonstrukcí barokního interiéru, ukázkou, jak fungoval zámek v daném období. Místnosti připomínají slavnou hudební minulost. Uvidíte tu dobové hudební nástroje, další pokoje jsou zařízeny u duchu šlechtického života v 19. století.

Součástí prohlídky je Sál předků, tři hudební salonky, modrý salon s obrazárnou, pracovna hraběnky, zlatý přijímací salón, jídelna, pracovna hraběte, taneční sál, čínský kabinet, ložnice hraběte a v přízemí sala terrena s přilehlými římskými lázněmi.

Na lovu a honu

V přízemí najdete tematickou výstavu S ozvěnou lesního rohu. Ušlechtilá zábava šlechty. Les a lov. Uvidíte lovecké zbraně, trofeje, nábytek, obrazy, grafické listy, osobní potřeby a vybavení lovců a další předměty.

V zámeckých sbírkách jsou poměrně početně také zastoupeny předměty, které byly dovezeny z Afriky, jako upomínky na dobrodružství aristokratických lovců na tomto kontinentě. Prohlídka končí v zámecké kuchyni, kde se ulovená zvěř připravovala.

Kdo si hraje...

Hračky z půdy je další instalace, v ní najdete hračky se kterými si hrály nejen děti šlechty, ale možná i vaši rodiče a prarodiče.

Nedílnou součástí zámku je farní kostel svaté Markéty. Také zde jsou komentované prohlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám