Hlavní obsah

Zámek Hrádek u Nechanic: po stopách čtyř generací Harrachů i hollywoodské star

Novinky, Dana Ehlová

Tmavomodrý svět, Post bellum, Andělská tvář, Princ a Večernice - to je jen letmý pohled do velice bohaté „české filmografie“ zámku Hrádek u Nechanic. Zahrál si však i v zahraničních filmech jako Z pekla (USA, 2000), Letci (Rusko, 2011) nebo Maigret u bohatých (Francie, 1999).

Foto: Dana Ehlová

Už první pohled přesvědčí, proč si Hrádek u Nechanic oblíbili filmaři a proč se mu přezdívá „mladý elegán s majestátem starce“.

Článek

Už letmý pohled přesvědčí, proč si ho filmaři oblíbili a proč se mu přezdívá „mladý elegán s majestátem starce”. Zámek ve stylu tudorovské gotiky vypadá jako palác pro princeznu, přestože místo na mýtině Lubenského vrchu nedaleko Hradce Králové krášlí teprve sto šedesát let.

Byl postaven Františkem Arnoštem hrabětem z Harrachu, významným představitelem jilemnické rodové linie, jako reprezentační a letní sídlo tohoto hraběcího rodu až v letech 1839–1857. V okolí se chovala zvěř (například daňci), a tak Harrachové využívali zámek jako loveckou rezidenci. Zároveň jím poukazovali na starobylost svého rodu, jenž se připomíná od 13. století.

Projekt pro stavbu romantického zámku zpracoval anglický architekt Edward Buckton Lamb. Stavební práce pak vedl mladý rakouský architekt Karl Fischer, který plány upravil a navrhl i výzdobu zámeckých interiérů.

Vybavení komnat a sálů zhotovili převážně místní řemeslníci. Kromě toho sem byla dovezena řada starožitností zejména z Itálie a Rakouska – často se jednalo o celé portály, stropy nebo kompletní vybavení místností.

V Hrádku u Nechanic se až do roku 1945 postupně vystřídaly čtyři generace Harrachů, pak však došlo ke konfiskaci na základě tzv. Benešových dekretů.

Po více než půl století zámku prospělo, že byl v roce 2001 prohlášen národní kulturní památkou. Poté se během oprav vrátila barva fasády k původní, tedy červené, čímž získal na ještě větší optické přitažlivosti.

V přízemí se nachází vstupní hala, Rytířský sál, Zlatý sál, Mühlgrubský salon, jídelna, herna, knihovna, dubové schodiště, kancelář správce, sakristie a kaple sv. Anny. 

Ve Zlatém sále poutají značnou pozornost zlacené tapety z telecí kůže, na které padlo celé stádo. Právě v něm se také procházela hollywoodská hvězda první velikosti Johnny Depp při hledání vraha prostitutek v krvavém dramatu From Hell (Z pekla).

Kdo z filmařů či herců chodil po zámecké knihovně, se neuvádí, přesto i ta stojí za zmínku - skrývá totiž záhadu v podobě utajených dveří. V sakristii je pro změnu ornát, zhotovený ze svatebních šatů manželky nejslavnějšího majitele zámku – Jana Nepomuka z Harrachu. Výtvarně laděné hosty zaujmou portréty Leopolda I. a Eleonory Magdaleny Falcko-Neuburské, údajně nejošklivějšího páru Evropy 17. století.

Současná zámecká expozice zároveň ukazuje bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století a v původním historickém zařízení. Součástí prohlídky jsou reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna i pokoje pro hosty.

K procházce láká i krajinářský park, který vznikl v roce 1844 souběžně se stavbou zámku úpravou části okolního lesa pod dohledem zahradního projektanta L. Krügra. Vstup tvoří lipová alej podél cesty. Základem parku jsou rozlehlé luční partie s urostlými skupinami stromů a vklíněnými lesními partiemi.  

Je květen, měsíc konce druhé světové války. A tak se s Hrádkem u Nechanic rozlučme vzpomínkou na Svěrákův film Tmavomodrý svět a v něm na české letce ve službách RAF, kteří se právě tady jízdou na kole v šiku připravovali na vzdušné boje.

Reklama

Výběr článků

Načítám