Hlavní obsah

Zámek Horšovský Týn je skutečným klenotem západních Čech

Novinky, Petr Hejna

Ne neprávem je zámek označován za západočeský Český Krumlov. Vzhledem ke své rozsáhlosti a vybavenosti nabízí návštěvníkům čtyři stálé okruhy. Spousta exponátů a architektura od gotiky přes renesanci k 19. století jsou doslova pastvou pro oči a ducha milovníků historie a umění

Foto: Petr Hejna
Článek

Tematicky se jedná o trasy Hrad, Zámek, Purkrabství, Mitsuko.

Okruh Hrad nabízí sklepení s původní gotickou klenbou ze 13. století, loveckou renesanční halu a ložnici, hodovní síň s tapiserií a cínovým nádobím, renesanční pracovnu s knihou z roku 1521, velký sál, sloužící jako obrazárna, hradní kapli a předkaplí, pokoje komorníka a tři místnosti zbrojnice.

Prohlídková trasa Zámek ohromí knihovnou s patnácti tisíci svazky, stejně jako rytířským sálem s rozměrnými portréty českých panovníků. Jižní schodiště je v loveckém duchu vyzdobeno trofejemi a vzácnými grafikami, podobně jako schodiště východní. K vidění je rozlehlá velká vzdušná renesanční hala s portréty příslušníků rodiny Trauttmansdorffů, kteří na zámku hospodařili od roku 1623.

Komornější místnosti, jako alkovna, zelený salón, salón grafiky nebo pánský salón skýtají spoustu exponátů, ať již orientálního původu, benátské veduty, grafiky inspirované korunovací posledního českého krále i nesčetné jiné, či umně zdobené cínové nádobí. Malou renesanční halu zdobí opět podobizny Trauttmansdorffů, malá jídelna má unikátní osvětlení prvními prototypy žárovek, červený salón zase zkrášluje vzácný porcelán, rokokový nábytek a stropní freska s antickým motivem.

Pokud se vydáme do Purkrabství, jedná se o další hodinovou prohlídku. V jízdárně se nachází rozsáhlá sbírka saní (nejstarší z roku 1627), kočárů a kočárků, vzpomínku na nedávnou, leč relikviemi mizející dobu hospodyněk první republiky lze shlédnout v stylové expozici v postupně dovybavované prádelně. Dále jsou v patrech ukázky bydlení služebnictva i měšťanských vrstev, sloužících vrchnosti, nechybí procházka chodbou, spojující palác s celým hradem.

O malinko kratší je pouze okruh Mitsuko, věnovaný první Japonce v Čechách, hraběnce Mitsuko Coudenhove-Kalergi.  

Obsáhlá video procházka zámkem (přes 20 minut).

Brk, kterým byl podepsán Vestfálský mír, původní a plně funkční Edisonovy žárovky v českém lustru, kompletní samurajský úbor, stříbrný dámský pásek ze 17. století, netradiční moderní okna s tajemně barevným rozptýleným světlem v raně gotické kapli, lotr Babinský coby klášterní zahradník, obraz s mystickými motivy černé magie, otisk ženské ruky v cihlové dlažbě zhruba 120 metrů dlouhé obranné chodby, kožešina bílé tygřice a vskutku přemnoho dalších zajímavostí je k vidění v nádherných a bohatě zaplněných prostorách hradu a zámku. Noční prohlídky s výkladem kastelána Jana Rosendorfského pak umožňují i nahlédnout do prostor, teprve rekonstrukci očekávajících.

Momentálně je v jednom ze sálů instalována i sezónní expozice kostýmů ze seriálu Cirkus Humberto a v konírně soukromá sbírka, vztahující se ke konci 2. světové války.

Nedaleko zámku za obcí je k vidění kaple sv. Anny, momentálně procházející záchranou rekonstrukcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám