Hlavní obsah

Zámek Holešov představuje přes 300 originálů předních českých ilustrátorů knih pro děti a mládež

Novinky, Dana Podhajská

Díla jedenácti českých ilustrátorů knih pro děti a mládež zdobí sály Zámecké galerie v Holešově. Výstava nabízí velká jména jako Adolf Born, Zdeněk Burian, Ota Janeček, Jiří Trnka, Václav Junek, Josef Lada, Zdeněk Miler, Arnošt Paderlík, Vlasta Švejdová, Petr Válek a Martin Velíšek.

Foto: Jan Karásek

Vodníci Josefa Lady a další známé ilustrace z dětských knih potěší malé i velké návštěvníky výstavy.

Článek

Výstava, která oslovuje celé generace, láká na kresby velmi dobře známé z českých večerníčků, pohádkových knížek, říkadel, slabikářů, dobrodružné literatury a komiksů.

Vedle tradičních Ladových vodníků, Burianových školních obrazů pravěkých zvířat, Junkových Rychlých Šípů či Bornových vtipných kreseb představuje také práci současných výtvarníků. Reprezentuje je Vlasta Švejdová, která ilustruje knihy pro nejmenší, dále Martin Velíšek s ukázkami netradičního pojetí nového vydání Babičky od Boženy Němcové a Petr Válek, jehož kresby doprovázejí dětskou literaturu vydanou v poslední době.

Samostatným doplňkem je kolekce filmových klapek Zdeňka Milera s Krtečkem.

„Uchopit téma českých ilustrátorů nebylo jednoduché, protože česká výtvarná tvorba pro děti a mládež je rozsáhlá a má vysokou hodnotu. Vycházeli jsme proto z renomovaných jmen, které znají celé generace, a zároveň prezentujeme současníky,” řekl ředitel holešovského zámku Pavel Chmelík.

Galerie představuje od každého výtvarníka širokou kolekci děl, která jsou pro něj charakteristická. Vedle známých ilustrací z dětských knih a pohádek jsou to také kresby veřejnosti méně známé. „Snažili jsme se o široké pojetí, aby jednotlivé kolekce byly co nejkomplexnější. Do koncepce jsme záměrně zařadili také volnou tvorbu autorů. Spolu s dětskou kresbou je hodnotným popisem stylu a uměleckého vývoje jednotlivců,” dodal kurátor Jaroslav Pelikán.

Podle jeho slov se téma českých ilustrátorů do regionu vrací po delší absenci. Díky rozsahu a soustředěné kvalitě na jedné ploše je proto holešovská výstava jedinečným výstavním projektem letošního léta na východní Moravě.

Díla českých ilustrátorů knih pro děti a mládež jsou na zámku v Holešově k vidění od úterý do neděle od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin do 2. října. Cena vstupného je 120, snížená pro děti, mládež a seniory 80 a rodinné vstupné činí 270 Kč.

Ve dnech 30. června až 3. července v rámci akce Za vysvědčení na výstavu se na obrázky slavných ilustrátorů mohou všechny děti přijít podívat zdarma. Podmínkou je doprovod alespoň jedné dospělé osoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám