Hlavní obsah

Zámek Duchcov zve školáky a předškoláky na další cestu kolem světa s Casanovou a za antickými hrdiny

Novinky, Marian Hochel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během jarních dnů uspořádala správa zámku Duchcov se svými partnery výchovně-vzdělávací a zážitkové programy pro školáky a předškoláky. Účastnily se jich stovky dětí, úsměvů a dobré nálady bylo na rozdávání. Vzhledem k velkému zájmu zámek připravuje jejich pokračování na podzim. Je se na co těšit.

Foto: Petr Brůna

Cesta kolem světa s Casanovou

Článek

Speciální komentované prohlídky nové stálé expozice Okouzleni antikou na téma Hrdinové a válečníci antických bájí byly určené pro žáky základních a středních škol.

Školáci se dozvěděli mnoho zajímavostí o největších válečných konfliktech ve starořecké mytologii, o bájných hrdinech a jejich dobrodružstvích, o podobách antických hrdinů a válečníků v proměnách času, i o tom, jak antičtí hrdinové znovu ožili ve šlechtických divadlech na scénách hradů a zámků, nebo dokonce jak inspirovali reprezentativní šlechtický portrét.

Expozicí s tematickým zaměřením provedli zvídavé školáky a jejich pedagogy odborníci z Národního památkového ústavu a z Ústavu pro klasickou archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Správa zámku již oznámila, že prohlídky pro školní kolektivy zopakuje v pátek 22. září v 10, 11, 13 a 14 hodin. Vstup na tyto prohlídky je nutné si rezervovat předem, a to nejpozději do 15. září.

V sobotu 23. září bude speciální komentovaná prohlídka expozice Okouzleni antikou určena pro širokou veřejnost, a to v souvislosti s navazujícím představením barokní opery Henryho Purcella Dido a Aeneas, které uvede Kulturní centrum Duchcov v rámci Letních tónů Duchcova. Napínavý příběh o trójském princi Aeneovi a královně Didoně zinscenuje ve Valdštejnském sále duchcovského zámku Severočeské divadlo z Ústí nad Labem a Konzervatoř Teplice.

Na dvě stovky dětí z mateřských škol, které dorazily na zámek Duchcov na Cestu kolem světa s Casanovou, měly o zábavu postaráno (a někteří odvážlivci i docela nahnáno!). Vždyť průvodcem letem světem jim byl samotný dobrodruh a věhlasný světoběžník Giacomo Casanova, nejslavnější obyvatel duchcovského zámku, knihovník pana hraběte Josefa Karla Emanuela z Valdštejna.

Malé zvídavé turisty, ze kterých se vyklubali neochvějní cestovatelé a dobrodruzi, vynalézavý Giacomo v podání Petra Stolaře z Divadla V Pytli zavedl na další světové kontinenty, zdolal s nimi řádu nečekaných nástrah a překvapení, zažili spoustu zábavy i poučení, ale hlavně – všichni se ve zdraví a s úsměvy vrátili zpět na zámek Duchcov do Valdštejnského sálu. Odtud se vypravili na další dobrodružnou cestu, tentokrát za ukrytým zámeckým pokladem. A že si na něm pěkně smlsli, o tom vůbec nepochybujte.

Správa zámku děkuje všem odvážlivcům a těší se na další poznávací cesty. Pro předškoláky, kteří se nemohli zúčastnit, nebo by se chtěli na dobrodružnou cestu vypravit znovu, již avizovala další termín, a to opět v podání Petra Stolaře a Divadla V Pytli. Vyráží se v pátek 20. října v 9 hodin. Vstupenky je nutné rezervovat si předem, a to nejpozději do 10. října 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám