Hlavní obsah

Zámek Duchcov odhaluje krásu secesního interiéru – začíná výstava fotografií První republika

Novinky, Marian Hochel

Od soboty 1. dubna mohou návštěvníci zámku Duchcov zhlédnout první výstavní projekt letošní sezóny. Půvab a eleganci, kterými se vyznačovala secesní móda, design a životní styl období zvaného první republika ve 20. a 30. letech minulého století, zachytil svým objektivem fotograf Angelo Purgert.

Foto: Angelo Purgert

O přestávce - z výstavy První republika

Článek

„Po letech výstav výtvarného umění, sochařství a uměleckořemeslné produkce v galerii duchcovského zámku přichází nyní řada na stylizovanou fotografii, která má kromě umělecké ambice i výpovědní a dokumentární hodnotu. Návštěvníkům přiblíží estetiku slohového období secese, které historické interiéry zámku Duchcov příliš nepoznamenalo. O to důležitější je však význam tohoto projektu, který vývoj slohových tendencí a životního stylu, prezentovaných ve zdejších zámeckých expozicích, citlivě doplňuje a symbolicky završuje. Zároveň touto výstavou odkazujeme na blížící se 100. výročí vzniku samostatného československého státu, které si budeme připomínat v příštím roce,” uvedlo vedení správy zámku.

Angelo Purgert (1965) z Prahy je výjimečnou tvůrčí osobností na fotografické scéně. Lektor Pražské fotografické školy a člen České federace fotografického umění získal za svou tvorbu řadu ocenění, prezentoval se na četných výstavách v ČR i v zahraničí.

Jeho fotografické začátky jsou i díky otci – fotografovi spojeny s legendárním aparátem Flexaret. Absolvoval Pražskou fotografickou školu a polygrafickou školu. Je autorem a přispěvatelem několika fotografických publikací, ale i autorem a vystavovatelem charitativních fotografických projektů „Jiný svět“ a „První republika“. Jeho doménou je portrétní fotografie a styl jeho tvorby je označován jako fotografická lyrika.

V zámecké Galerii Giacomo na zámku Duchcov autor představuje své snímky z úspěšného fotografického cyklu První republika. Při jejich realizaci se nechal inspirovat společenskou atmosférou první republiky ve dvacátých a třicátých letech minulého století; ve svých záběrech snoubil prvorepublikový styl s nádechem dnešní doby.

Při tvorbě se autor záměrně nenechal ovlivnit dobovými snímky, aby pouze nekopíroval zlatý věk československého státu. Podle znalců naopak vytvořil originální fotografie, které z první republiky čerpají, ovšem neuzavírají se v ní. To se týká nejen aranžmá scény, ale též póz modelů, technického i světelného provedení.

Důležitým prvkem, který dodává fotografiím rys autenticity, jsou samotné interiéry. Fotografie tak zachycují oblíbené pražské prvorepublikové kavárny Louvre, Imperial, Slavia nebo Adria, hotely Art Deco Imperial, Ambassador – Zlatá husa a Hotel Paříž, Cukrárnu Myšák, ale také Národní technické muzeum či Českou restauraci a tančírnu Republika. Fotografování se konalo i v Obecním domě, secesní perle pražské architektury, a také v Paláci Lucerna. Výjimkou nebyly ani romantické uličky a parky staré Prahy.

Autorské fotografie Angela Purgerta oslavují půvab ženy, galantnost muže a noblesu životního stylu v éře kulturního rozkvětu meziválečné Československé republiky.

Výstava v Galerii Giacomo na zámku Duchcov potrvá do 4. června a má i charitativní účel ve prospěch Domu dětí a mládeže „Sluníčko“ v Duchcově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám