Hlavní obsah

Zámek Dobříš ovládne filmová hudba a šansony

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavné melodie z filmů Tenkrát na západě, Forrest Gump či Piráti z Karibiku spolu s francouzskými šansony rozezní už 21. dubna večerní Zrcadlový sál na zámku Dobříš. Příjemnou atmosféru navodí členové Symfonického orchestru Českého rozhlasu, šansoniérka Marta Balejová a Felix Slováček mladší.

Foto: Archiv F. Slováčka ml.

Slavné filmové melodie zazní v podání Felixe Slováčka ml. a Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Článek

„Před půl rokem jsem odehrál s komorním orchestrem České filharmonie dva koncerty. Na jednom vystupovala Marta Balejová se šansony a na druhém Felix Slováček s filmovou hudbou. Napadlo mě proto spojit tyto dva zajímavé žánry dohromady,“ uvedl ředitel programu a pravidelný realizátor jarních koncertů na zámku Dobříš Ludvík Sklenář.

Podle jeho slov jsou oba hudební žánry jako na míru ušité prostorám Zrcadlového sálu, kde mimo jiné také spousta českých i zahraničních filmů, seriálů či pohádek vznikla.

„V loňském roce jsme odehráli asi 40 koncertů po Evropě s filmovou hudbou, avšak spolu se stočlenným orchestrem. Hrát v tomto složení na dobříšském zámku, vešel by se do sálu pouze orchestr. Proto jsme přistoupili ke komorní verzi a s kolegy z Českého rozhlasu připravili ,filmovku´ v komorním složení,“ řekl Ludvík Sklenář.

Všichni umělci, kteří na jarním koncertu vystoupí, jsou zárukou vysoké úrovně a skvělého hudebního zážitku. Marta Balejová patří mezi znamenité šansoniérky, obdivuhodně interpretuje písně Edith Piaf s originálními texty, ale i v češtině ve vlastním překladu. Nemalou část jejího repertoáru tvoří také její vlastní šansonová tvorba. Má přesvědčivý výraz, který je živým srdcem každého dobrého šansonu.

Také o obrovském nadání Felixe Slováčka juniora není pochyb – do vínku ho dostal po tatínkovi i mamince. Vystudoval Pražskou konzervatoř a HAMU a na zámku Dobříš vystoupí jednak jako klarinetista a saxofonista, tak i jako zpěvák – sopranista. „Perličkou je, že Felix Slováček, který s námi účinkuje, odletěl minulý týden do USA a vrací se den přes naším koncertem. Snad to stihne,“ směje se režisér Sklenář.

Oba interprety doprovodí hudebníci ze Symfonického orchestru Českého rozhlasu – posluchači se mohou těšit na slavné písně od Edith Piaf ve francouzském originále i na známé šlágry z filmů jako Tenkrát na západě, Forest Gump, Love story, Titanic, Tajůplný ostrov, Cirkus Humberto, Kmotr, Podraz a další.

Večer filmové hudby a francouzského šansonu se v Zrcadlovém sále zámku Dobříš uskuteční v pátek 21. dubna od 19:30. Předprodej vstupenek zajišťuje Informačním středisko Dobříš, vstupné na koncert je (dle řad): 230 Kč a 280 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám