Hlavní obsah

Zámek Častolovice plný hvězd

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V romantickém hávu se představila v sobotu 31. srpna renesanční perla východních Čech – zámek Častolovice – návštěvníkům nočních prohlídek v rámci celostátní Hradozámecké noci.

Foto: Dana Ehlová

V romantickém hávu se představila v sobotu 31. srpna renesanční perla východních Čech – zámek Častolovice

Článek

Noční nasvícení exteriérů i interiérů dodává zámku na ještě větší přitažlivosti, a tak možnost vychutnat si tyto chvíle využilo i letos několik set návštěvníků všech věkových kategorií.

Od soumraku do noci bylo nádvoří plné těch, co měli prohlídku již za sebou i těch, kteří na svého průvodce teprve čekali. Všem dohromady vpravdě sváteční chvíle zpříjemňoval zpěv Jany Švenkové a krásné skladby v jejím podání.

Noční prohlídky v Častolovicích by se daly charakterizovat jako od brány k bráně - tzv. věžový pokoj, nacházející se pod zámeckou věží nad vstupní branou, byl jedním z prvních na trase a komnatami nad branou vedoucí do parku cesta zámkem končila.

A dojem? Zámek Častolovice má od roku 1992 velkou výhodu v tom, že jeho paní – Diana Phipps Sternbergová – je původním povoláním bytová architektka a to velice uznávaná (svoje zkušenosti shrnula v knize, jak si levně aranžovat dům nebo pokoj, s názvem Affordable Splendor). Její rukopis, smysl pro detail i celek se v zámku projevuje opravdu všude, postupně mu vrátila původní krásu, o kterou přišel během bývalého režimu.

Stav před restitucí připomínaly v mnoha pokojích fotografie, z nichž muselo být mnohým až úzko. Stát a jeho pověřenci zničili, co se dalo, a výsledkem pětačtyřiceti let „panování“ se staly zdevastované interiéry i zámecký park. V takovém stavu se vracel rodový majetek zpět. Je dobře, že správa zámku připomíná toto temné období i během Hradozámecké noci, protože tím více vyniká, co všechno se zde od restituce událo a změnilo.

Osmicípá zlatá hvězda, součást erbu rodu Sternbergů, se v Častolovicích objevuje na mnoha místech – na stěnách, dveřích, obrazech, sklenicích na víno, venku na poutači u vstupu. Dotýká se jí i rodové motto: „Nescit occasum", což v češtině znamená „Nezná západu“ nebo „Nikdy nezapadá“.

Přejme si, aby tomu tak bylo doopravdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám