Hlavní obsah

Zámek Berchtold zve na Velikonoční vítání jara i na prohlídky interiérů a parku

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tradiční velikonoční slavnosti se na zámku Berchtold konají v sobotu 23. března. Bohatý program nazvaný Velikonoční vítání jara připomene velikonoční tradice. Akce se bude konat v kryté velkokapacitní hale i v zámeckém parku. Prohlídky zámku s parkem jsou nabízené od března.

Foto: zámek Berchtold
Článek

Zámek Berchtold se nachází nedaleko Prahy u Velkých Popovic. Jméno Berchtold dostal zámek v Kunicích-Vidovicích nejen pro krásný erb rodu Berchtoldů, ale i proto, že řada příslušníků tohoto rodu byli vzdělaní lidé se snahou pomáhat jiným.

První zmínka o panském sídle a statku ve Vidovicích je podle dochovaných pramenů roku 1388, toto sídlo však zřejmě během 2. poloviny 15. století zaniklo. V 17. století náležela ves Vidovice ke statku Velké Popovice a poté k Chlumu. Jako samostatný zámek  byl do zemských desek zapsán roku 1877 oddělením od Chlumu roku 1877, kdy se vdávala Eleonora, dcera Brzorádových, za Rudolfa Kainze.

Mezi významné vlastníky patřili dále Milnerovi (1894), kteří zde provedli rozsáhlé stavební úpravy, nebo šlechtický rod Berchtoldů. Zámek koupil Otakar Berchtold (1910), provedl zde menší stavební úpravy a na jižní průčelí připevnil erb rodu Berchtoldů. Berchtoldové jsou však spjati i s Buchlovem na Moravě.

Nová epocha zámečku Kunice – Vidovice (po roce 1989) začala v roce 2005, kdy získává nové majitele, kteří uskutečnili jeho celkovou rekonstrukci, přistavili křídla do parku, rozšířili park a provedli stavbu sportovního centra.

Pro milovníky historie i pro děti jsou zde postaveny miniatury hradů i zámků jako hrad Orlík, Kokořín, Karlštejn, Trosky, Kost, zámek Červená Lhota nebo zámek Lány.

Prohlídky zámku jsou od března do září po celý týden (pondělí – neděle) vždy v celou hodinu od 10 do 16 hodin nebo podle dohody.

Mimo prohlídek se na zámku Berchtold konají i rozmanité akce. Již tuto sobotu 23. března od 10 do 16 hodin jsou pro návštěvníky pořádané tradiční velikonoční slavnosti. Slavnosti připomenou velikonoční tradice - budou se plést pomlázky, malovat vajíčka, křtít kůzlátka narozená zde v mini Zoo (15 hodin) nebo číst velikonoční pohádky o Pejskovi a Kočičce (10.30 a 14 hodin). Chybět nebude ani hledání velikonočních zajíčků. Program vyvrcholí v 15.30 vyhlášením vítěze o nejhezčího velikonočního beránka.

Reklama

Výběr článků

Načítám