Hlavní obsah

Zámek Bechyně zve na návštěvu u Petra Voka

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Původně knížecí hradiště v Bechyni, zmiňované již v 9. století, stojí na skalním výběžku nad soutokem říčky Smutná a řeky Lužnice. Od sedmdesátých let 13. století docházelo ke střídání majitelů; roku 1340 Bechyně byla v držbě pánů ze Šternberka, od nichž ji získal v roce 1367 markrabě Jošt.

Foto: Jana Bečková

Zámek nad řekou

Článek

Za Bechyňů z Lažan došlo na přelomu 1422-1423 k vypálení města husitským hejtmanem Janem Hvězdou z Vicemilic; hrad však byl dobyt Prokopem Holým až v roce 1428. 

Hrad i zámek měnil své majitele, jmenujme nejvýznamnější a nejznámější: po éře Švamberků, majitelů Bechyně od roku 1530, tu až do roku 1596 vládl Petr Vok z Rožmberka. Posledním majitelem, který zámek vlastnil, byl od roku 1715  Jan Leopold  a tak majetek přechází do šlechtického rodu Paarů, kteří zde setrvali až do roku 1948, kdy zámek konfiskoval stát. Poté jej využívala ČAV. Po revoluci bylo panství v restituci navráceno a v současné době patří do majetku firmy se sídlem ve Vaduzu v Lichtenštejnsku.

Zámek je veřejnosti přístupný a tak při návštěvě Bechyně nelze tuto dominantu města opominout. Prohlídka je tematicky vedena v duchu života Petra Voka na zámku v Bechyni a tak strávíme přibližně hodinu v době tohoto panovníka.

Po vstupu na uzavřené nádvoří uvnitř zámku s malbami na fasádě se dostaneme do tzv. Stromového sálu, odkud se po schodech stoupá do prostor západního hradního křídla, jenž až do konce 16. století sloužilo jako Fraucimor. Než však opustíme tento sál, prohlédneme si dobové děla a houfnice a také mučicí nástroje této doby.

Dále tedy můžeme obdivovat ložnice Petra Voka z Rožmberka s původním štukovým stropem a nástěnnými malbami, dále pak trasa pokračuje chodbou do loveckého salonu a portrétní galerie rodu Paarů v předsálí. Velkou zvláštností je místnost, kde se nalézá galerie dětských portrétů. Jelikož v tehdejší době vytvoření nebylo zvykem děti portrétovat a to kvůli pověře, že pokud dítě bude mít portrét, do roka zemře.

V další komnatě můžeme obdivovat výstavu střelných a loveckých zbraní a starých rytin a fotografií. Prohlídka zámku končí ve velkém tzv. Vokově svatebním sále s unikátními nástěnnými malbami. Zde se i v dnešní době mohou konat svatby a společenské události jako jsou koncerty.

Malby na stěnách jsou monumentální a tak již při vstupu do tohoto ohromného sálu zprvu nevíme, jak se máme dívat a jakou malbu sledovat. Malby jsou i na stěnách u oken, kde jsou vždy vyobrazeny dvě protichůdné vlastnosti. Například chlípnost a láska. Z toho sálu je také nádherný výhled na řeku Lužnici a celé okolí. Ve všech místnostech zámku je dobový nábytek a významné obrazy s vyobrazením panovníků a jejich manželek.

Po ukončení prohlídky si nenechte uniknout nádherné vyhlídky z ochozu v zámecké empírové zahradě na řeku Lužnici a přilehlé okolí. Pohled je opravdu impozantní a to jen dokládá, jak bylo místo pro původní hrad a nyní zámek důmyslně vybráno.

Zámek je přístupný od května až do října, prohlídky je možné uskutečnit i mimo sezónu kdykoliv po předchozí domluvě pro skupinu minimálně 20 návštěvníků. Vstupenky lze koupit výhradně v Turistickém Informačním Centru v Bechyni na náměstí T. G. M. čp. 5, nejpozději 15 minut před začátkem prohlídky

Reklama

Výběr článků

Načítám