Hlavní obsah

Zámecký skleník v Lednici zve k zimní návštěvě

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámecký skleník patřící k zámku Lednice stojí určitě za zhlédnutí. Nejen proto, že je plný tropické a subtropické vegetace, která nabízí celoročně neskutečnou paletu barev a vůní, ale také proto, že samotná stavba je unikátní technickou památkou.

Foto: www.zamek-lednice.info
Článek

Lednický skleník, 92 metrů dlouhý, 13 metrů široký a 10 metrů vysoký, byl postaven v letech 1843 až 1845, kdy téměř všemu udávala tón Anglie - "kolébka průmyslu".

Tam přišli s nápadem litinových konstrukcí, nesoucích lehké, často skleněné tabule. Skleněné střechy skýtaly ochranu tržištím i pěstovaným rostlinám. Lednickou oranžérii nahradil majestátný okrasný skleník, jehož střešní konstrukci nesou litinové sloupy tvaru bambusu, zakončené umělými dekoračními lístky. Skleněné "šupinky" jsou dvoubarevné, aby šlo snadno odlišit to, co z původní stavby zůstalo a co je rekonstruované. 

Lichtenštejnové, kteří skleník nechali postavit, si k jeho zařízení povolali odborníky. Vhodná semena tropické a subtropické vegetace, která by byla krásou a elegancí hodna Lichtenštejnského panství, sbírali odborníci zejména v Jižní Americe. Cíl byl jediný, aby skleník nabízel krásu po celý rok. K vidění je tady i Encephalartos Altensteinii, neboli píchoš Altensteinův. Tento jedinečný strom patří k nejstarším sbírkovým rostlinám na světě, jeho stáří se odhaduje od tří do čtyř set let. Patří současně k finančně nejcennějším rostlinám světa, jeho hodnotu zvyšuje i to, že se nejspíše řadí k těm málo rostlinám, pocházejícím přímo z přírody, nikoliv od pěstitelů.

Skleník je otevřený i o zimních víkendech, tak se sem neváhejte zajít ohřát.

Reklama

Výběr článků

Načítám