Hlavní obsah

Žákovskou kuchařskou soutěž O čokoládovou vařečku hostila Ostrava-Hrabůvka

• Aktualizováno
Novinky, Josef Zajíc

Střední škola společného stravování v Ostravě-Hrabůvce uspořádala v úterý 12. února pro žákyně a žáky sedmých až devátých tříd základních škol již 21. ročník kuchařské soutěže O čokoládovou vařečku. Zájem o soutěž byl z ostravských škol veliký.

Foto: Josef Zajíc

Příprava pokrmů.

Článek

Podle tiskové mluvčí soutěže Hany Schwartzové ze Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce si přihlášení účastníci mohli vybrat ze tří pokrmů, které museli pak uvařit. 

1. Masový pokrm - vepřová krkovice, kotlet, 2. Bezmasý pokrm. 3. Teplý moučník. To vše v soutěži O čokoládovou vařečku v rámci kampaně Školní jídelny zdravě a chutně na téma Kuchyně našich babiček. 

Do soutěže se přihlásilo třicet čtyři soutěžících ze šestnácti základních škol z Ostravy. Soutěžící byli rozděleni po čtyřech ve skupinách.

Nejprve pro všechny proběhla teoretická příprava, kde byli všichni soutěžící seznámeni s technologickými přístroji, s bezpečností při práci, s potravinami v potravinovém koši, které mohou při vaření použít. Byli poučeni, jak si mají práci rozvrhnout a jak si mají navrhnout rozdělení jídel na talíři. Kdy budou připravovat pokrm v přípravně a jak mají zorganizovat úklid.

Soutěžící veřejně před porotou a s pomocníky z řad studentů a učitelů SŠSS Ostrava-Hrabůvka vařili přihlášený pokrm dle receptu, který v přihlášce uvedli. Na přípravu pokrmu měli 25 minut. Po uplynutí času odevzdali čtyři porce připraveného jídla. Jedna byla odevzdána porotě, jedna byla vystavena, další byly nabídnuty pro degustaci návštěvníkům. 

Z 34 soutěžících vařilo 27 děvčat a sedm chlapců. Pětičlenná porota v závěru konstatovala, že se všem dařilo. Podle porotců bylo patrné, že byli připraveni, že měli přehled o receptu na připravované jídlo a jeho historii, pokud se jednalo o recept z "kuchyně našich babiček".

Po ukončení soutěže rozhodčí spočetli výsledky a odevzdali je pořadatelům, kteří vyhlásili výsledky. Nejprve všichni zúčastnění obdrželi pamětní listy 21. ročníku soutěže O čokoládovou vařečku 2019. 

Zvláštní cenu obdržela Nela Barbušová ze ZŠ Jugoslávské 23 z Ostravy-Jih.

Třetí příčku obsadila žákyně 9. třídy ZŠ Kosmonautů 13 Z Ostravy Zábřehu Darina Adámková. Obdržela diplom, věcnou cenu, sošku Čokoládová vařečka a dort. Nově medaili obdržel i kouč, trenér, učitel. Darina soutěžila s receptem Pikantní krkovička se salátem. Získala 141 bodů.

Druhé místo vybojovala Jana Barbora Nováková (146 bodů), žákyně 9. třídy ZŠ I. Sekaniny. Uvařila kotletu se švestkovou omáčkou, šťouchané brambory s cibulí a anglickou slaninou. Obdržela diplom, věcnou cenu, sošku Čokoládová vařečka a dort. Kouč stříbrnou medaili. 

Vítězné fanfáry pozvaly soutěžící, která v tomto ročníku obsadila první místo se 149 body. Soutěžila s číslem 36. Vařila jako poslední a byla nejúspěšnější se svým pokrmem Babiččiny kynuté buchty. Vítězkou se stala žákyně 9. třídy ZŠ Ludovíta Štúra Zita Zelinová. Odnesla si diplom, věcnou cenu, sošku Čokoládová vařečka a veliký dort. To vše si odnesla se svou koučkou-maminkou, které se krku visela zlatá medaile.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám