Hlavní obsah

Zákoutí budící odpor pomalu mizí. Měl by ho nahradit park

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zanedbaný a dlouhodobě neudržovaný prostor mezi zámkem a Penny Marketem, který byl dosud ostudou města Židlochovice, dostává novou podobu. Zatím byly zlikvidovány malé přízemní stavby a patrový objekt bývalého ředitelství cukrovaru.

Foto: Jiří Smutný

Prostor mezi zámkem a Penny marketem v létě 2012

Článek

Protože zde byl záměr stavět, téměř nikomu nepořádek příliš nevadil. Vysoký plevel tak brzy úspěšně přikryl trosky pozůstatků někdejšího cukrovaru. Jednoho dne se ale dali dohromady někteří noví obyvatelé z blízkého okolí a začali bojovat proti zamýšlené stavbě a za zámecké Židlochovice, jak se i sami nazvali.

Spolek „Za zámecké Židlochovice“ byl založen v roce 2012 jako občanské sdružení. Základním impulzem pro jeho vznik byl záměr stavební firmy postavit mezi zámeckou zdí a Penny Marketem polyfunkční dům „Zámecký rezort“. Tomu se členové sdružení rozhodli zabránit, ač byl tento záměr podporován vedením města.

Dlouho to neměli jednoduché. Neodradilo je rozhodnutí stavebního úřadu, že nejsou účastníkem stavebního řízení, a předložili petici proti stavbě. Tu podepsalo přes 700 lidí. Pak se karta začala pomalu obracet. I vedení města časem pochopilo, že nová velká budova hned vedle zámku stát nemůže.

„Dominanta zámeckého věžového paláce potřebuje klidné a přehledné předpolí,“ uvedl architekt Pavel Šimeček, autor urbanistické studie „Předpolí zámku a veřejný prostor“. Velikost zamýšleného domu a jeho umístění těsně u zámku by podle jeho názoru poškodilo nejen zámek, ale i celé prostředí na pravém břehu Svratky.

Dnes to vypadá tak, že záměr spolku vybudovat v inkriminovaném prostoru park dojde naplnění. Chvíli to ale ještě určitě potrvá, než se tam budou projíždět maminky s kočárky. Po odvozu trosek bude ještě třeba vykonat spoustu práce, než bude vše dokončeno.

Jak by nově upravený pozemek měl nakonec vypadat naznačuje architektka Barbora Jenčková: „Je navrženo, po odstranění všech nefunkčních staveb, využít toto území jako park, a sice park „zámecký“, který bude náležet k veřejným prostranstvím města, současně však skrze něj bude umožněn přístup do parku zámeckého.“

Reklama

Výběr článků

Načítám